Hartje Winter
Kind & Natuur
woensdag02feb2022

Buitenspelen in de winter een groot succes

In koude wintermaanden spelen kinderen maar liefst 50 procent minder buiten. Dat moet én kan anders. Samen met Humankind Kinderopvang en -ontwikkeling ontwikkelde IVN het buitenspeelprogramma Hartje Winter, voor iedereen in de kinderopvang. Afgelopen januari deden ruim 3.700 kinderopvanglocaties mee. 

Naar buiten gaan is leuk!

‘In de winter is naar buiten gaan een extra uitdaging. Het is koud en nat, wat de drempel verhoogt. Maar het is natuurlijk wel heel gezond,’ licht Marijke Koekkoek, manager Pedagogiek en Kwaliteit van Humankind het programma toe. ‘Daarom is er echt gekozen voor activiteiten waar iedereen blij van wordt, zoals spelen met de wind, schilderen in de sneeuw, winters koken en verhalen vertellen rond een kampvuur. De boodschap is: naar buiten gaan is leuk.’ Vincent van der Veen, programmamanager Kind en Natuur bij IVN Natuureducatie, onderschrijft dit volledig. ‘Kinderen zitten helaas steeds meer binnen en dan vaak achter een schermpje. Dat is best een treurige constatering, want buiten spelen is juist zo leuk en goed voor de ontwikkeling. We zijn daarom heel bij dat zoveel locaties meededen met deze campagne.’

Hartje winter een groot succes

Ruim 3.700 kinderopvanglocaties meldden zich aan om deel te nemen aan Hartje Winter. Kinderopvang De Broekies in Dwingeloo was een van de deelnemers. De opvang bevindt zich op het erf van een boerderij en is voorstander van het buitenleven. Óok in de winter. Bekijk hier de reportage van ROEG over De Broekies. 

Op zoek naar een kinderactiviteit in de natuur?

Kijk in ons activiteitenoverzicht