Gezondheid
maandag19nov2018

Hoe helend zijn 'healing environments'?

‘Healing environments’, omgevingen die een helende werking hebben? Deze term roept nogal wat vragen op wanneer je erbij stilstaat. Kan de gebouwde zorgomgeving daadwerkelijk patiënten genezen, of heeft de omgeving eerder een ondersteunende rol in het zorgproces? En hoe sterk is het wetenschappelijk bewijs voor een veronderstelde helende werking? Omgevingspsycholoog, dr. Karin Tanja-Dijkstra, deed hier onderzoek naar.

De gebouwde zorgomgeving staat volop in de aandacht door de grootschalige nieuwbouwprojecten in de ziekenhuissector van de laatste jaren. Het nieuwe zorggebouw moet niet alleen de voorwaarden scheppen om kwalitatief hoogstaande medische zorg te kunnen bieden, maar moet ook rekening houden met de behoeften van de patiënt die geconfronteerd is met ziekte en gevoelens van angst, stress en onzekerheid. Menig architect in de zorgsector krijgt daarom de taak een healing environment te ontwerpen.

Op dit moment worden veel omgevingsinterventies slechts ingezet om de omgeving waar patiënten verblijven of behandeld worden aangenamer te maken. Maar angst en pijn bij medische ingrepen zijn klinisch relevante aspecten die veel meer vragen dan zorgen voor een aangename ervaring voor de patiënt. Een effectieve bestrijding van angst en pijn met behulp van omgevingsinterventies kan leiden tot vermindering van het medicatiegebruik en tot een verkorting van de ligduur van patiënten, waarmee kostenbesparingen een realistische mogelijkheid lijken. Kortom de ziekenhuisinrichting is niet alleen belangrijk voor het welbevinden van patiënten, de zorgomgeving heeft de potentie om een bijdrage te leveren aan het herstel. Download hier het volledige artikel.