Zeeland
Kind & Natuur
Op
maandag04nov201916:30

Meet up Groene schoolpleinen in Zeeuws-Vlaanderen

4 november 2019

Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat de schoolpleinen in Zeeuws-Vlaanderen van soms stenen woestijnen veranderen in natuurlijke, gezonde speel- en leerplekken voor kinderen?

Die vraag staat centraal tijdens de Meet up Groene revolutie Zeeuws-Vlaamse schoolpleinen op 4 november 2019 in Terneuzen. IVN Zeeland en Natuur&Zo nodigen je van harte uit voor deze Meet up. Meld je aan en laat je inspireren! Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

Foto:  'naar school' door de makers van Ouders van Nu

Aanmelden

Steeds meer scholen en gemeenten zien het belang in van een groene schoolplein en nemen actie. Niet zo gek, want een groen schoolplein:

 • nodigt kinderen uit tot ontspanning, creativiteit, beweging, ontdekking en gevarieerd spel
 • bevordert de biodiversiteit
 • biedt ruimte voor een moestuin en dus gezonde voeding
 • is een prima buitenleslokaal
 • draagt bij aan de aanpak van hittestress en wateroverlast

Voor wie?

Deze meet up is bedoeld voor iedereen met hart voor een groene speel- en leeromgeving voor kinderen: schooldirecteuren, leerkrachten, conciërges, enthousiaste en betrokken ouders, maar ook groenbedrijven, bestuurders, raadsleden en medewerkers van afdelingen groen, onderwijs en duurzaamheid.

Programma

16.30 uur Inloop
17.00 uur Welkom
17.30 uur Start workshops
18.45 uur Aan tafel met ervaringsdeskundigen: Onder genot van soep en een broodje kun je in gesprek met diverse ervaringsdeskundigen uit Zeeland en daarbuiten en dagen we je uit om na te denken over enkele prikkelende stellingen.
19.30 uur Plenaire afsluiting met terugkoppeling en samenvatting

Workshops

 • Workshop speciaal voor bestuurders en medewerkers van gemeenten en maatschappelijke organisaties over de functie van een groen schoolplein voor de buurt en voor het welzijn van kinderen, door Jantje Beton.
   
 • Interactieve en praktische workshops:
 1. Tips en tricks voor een groen schoolplein: Dieter Willems van Beleef de Tuin heeft veel ervaring met de realisatie van groene schoolpleinen in Vlaanderen. Hij laat veel voorbeelden zien en maakt jullie wegwijs: hoe pak je het aan?
 2. Proeverij buitenles: Wat kan je zoal op en met een groen schoolplein? Alleen maar spelen? Nee, ook taal, rekenen, geschiedenis of aardrijkskunde kunnen prima buiten worden gegeven. Onder leiding van Anouk Otto, IVN Natuureducatie en voormalig leerkracht.
 3. Hoe wordt mijn schoolplein een mini-natuurgebied: Een groen schoolplein is niet alleen fijn voor kinderen en leerkrachten. Je helpt er ook de natuur en het klimaat mee. Sylvia Tuinder van Stichting Landschapsbeheer Zeeland schetst wat je kan doen om van een schoolplein ook een natuur- en klimaatvriendelijke plek te maken.

Verstoppertje op het plein? Maak kans op een wilgenhut

Een groene schoolomgeving gaat iedereen aan. Ook Dow Chemical vindt het belangrijk dat kinderen opgroeien in een mooi Zeeuws-Vlaanderen, met voldoende mogelijkheden om lekker te spelen en liefst natuurlijk in het groen. We mogen daarom enkele wilgenhutten voor op het schoolplein realiseren. Zorg dat je bij deze bijeenkomst bent en maak kans op een wilgenhut.

Praktische informatie

Logo's

Algemene informatie

maandag 4 november 2019 - 16:30
Locatie: 
Communicatiecentrum Dow Boerderij
Herbert H. Dowweg 2
4542 NM Hoek
Nederland
Google Maps image