Opleiding Moestuincoach

Zaaien en oogsten onder leiding van experts

Het is wetenschappelijk aangetoond: moestuinieren draagt bij aan een positieve houding van kinderen tegenover gezond voedsel. Tuinieren doe je met je hoofd, hart en handen. IVN Natuureducatie en Velt bundelen de krachten en leiden graag alle moestuinliefhebbers en experts op tot echte ecologische moestuincoaches die scholen en kinderopvang kunnen bijstaan. In 4 trainingsdagen bieden professionele lesgevers van Velt en IVN een stevige basis voor ervaren moestuinierders.

Vaker moestuinieren

Veel scholen of kinderopvang zouden graag met hun groep in een moestuin aan de slag gaan. Dat blijkt uit het Onderzoek Schooltuinen, dat is uitgevoerd in 2021 door DUO Onderwijsonderzoek in opdracht van Alliantie Schooltuinen. Echter, niet iedere leerkracht of pedagogisch medewerker heeft groene vingers en zoekt juíst ondersteuning. De moestuincoach kan deze scholen of kinderopvang bijstaan bij het begeleiden en onderhouden van de moestuin.

Van zaaien tot oogsten

Het is een geweldige belevenis om met een hele groep kinderen het volledige proces van zaaien tot oogsten tot een smakelijk einde te brengen. Die zelfgekweekte wortel en radijs willen ze natuurlijk graag proeven! Die ontdekkingstocht kan starten op het schoolplein, nabij de school in bijvoorbeeld een volkstuin of een buurttuin, op het erf van een boer of in een tuin bij een zorgcentrum voor ouderen. Moestuincoaches laten kinderen zaaien, planten, oogsten, proeven, bewegen en de handen opnieuw vuil maken.

Hoe werkt het?

De opleiding tot moestuincoach bestaat uit een trainingsprogramma van 4 dagen door professionele lesgevers van Velt en IVN. De opleiding bied de deelnemers een stevige basis om aan de slag te gaan en om zich verder te specialiseren in één of meerdere domeinen waarin een coach actief is.

Inhoud
Theorie als teeltplannen en didactiek wordt onmiddellijk gekoppeld aan kleine praktische opdrachten tijdens de cursusdagen zelf. Zo geven de moestuincoaches in opleiding een korte gastles op een school en werken ze (alleen of in groep) een eindopdracht uit. Na de opleiding kunnen ze aan de slag met concrete vragen van scholen en/of kinderopvang omtrent ecologisch moestuinieren.

Landelijk netwerk moestuincoaches
Na de training worden de moestuincoaches opgenomen in het landelijke netwerk van moestuincoaches en hebben ze een lokaal aanspreekpunt bij een Jong Leren Eten Makelaar en/of IVN projectleider Kind & Natuur.

Prijsindicatie

Aanbod Bereik en resultaat uren IVN Materiaalkosten Bijdrage deelnemers
Opleiding tot Moestuincoach 20-25 nieuwe lokale moestuincoaches €5000 €100 (exclusief huur en catering locatie) Iedere deelnemer betaalt €160 (leden Velt/IVN) of €200