De Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen
Kind & Natuur
zondag13sep2020

Zeeland krijgt er in 2020 weer 10 groene schoolpleinen bij!

De Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen vordert. Waar vorig jaar 15 basisscholen in Zeeland zijn gestart met een groene revolutie op hun schoolplein, staan dit jaar 10 scholen te popelen om de schop in het grijze tegelplein te zetten. De subsidie wordt aangeboden door IVN Natuureducatie, met steun van provincie Zeeland en de gemeentes Middelburg, Veere, Terneuzen en Tholen. In september wordt er gestart met het verwijderen van de eerste tegels en gaan 18 kinderdirecteuren op hun eigen schoolplein aan de slag.

Archipelschool ’t Vierschip in Arnemuiden, RK Basisschool Franciscus en Vrije School Zeeland in Middelburg zullen dit jaar nog hun schoolplein vergroenen. Uit de gemeente Veere sluiten SVS De Magdalon en OBS De Golfslag uit Domburg aan. Ook Zeeuws-Vlaanderen wordt groener. De gemeente Terneuzen ondersteunt KC De Oude Vaart, SBC De Parel en De Vlaswiek uit Koewacht. In de gemeente Tholen sluiten CNS De Regenboog en OBS Ter Tolne aan. Een professionele jury van de samenwerkende partners bracht advies uit en beoordeelde de aantrekkelijkheid van de plannen.

Zeeland verandert mee

Door de transformatie van grijs naar groen neemt het oppervlakte tegels op de schoolpleinen ook komend jaar nog eens met circa 3500 m2 af. Gras, beplanting, aarde, zand of houtsnippers nemen de plaats van de tegels in. Zo draagt het plein bij aan de biodiversiteit en een klimaatbestendige leefomgeving. De meeste scholen creëren dan ook een buitenlokaal voor buitenlessen op hun schoolplein.

Kinderdirecteuren 

Naast het realiseren van de plannen voor het plein wordt binnen élke school een kinderdirecteur (of duo) aangesteld. De kinderdirecteuren laten als ambassadeur van de Groene Revolutie zien hoe belangrijk een groen schoolplein is. De kinderdirecteuren van de scholen zullen de transformatie van stenen woestijn naar groene oase met vlogs in beeld brengen. Woensdag 9 september kregen alle 18 kinderdirecteuren een vlogworkshop en teamuitje in het nieuwe Zeeuwse ‘buitenlokaal’: natuurgebied de Zwaakse Weel in Kwadendamme.

Groene (r)evolutie

Kinderen brengen ongeveer 40% van de tijd dat ze wakker zijn door op school, veelal binnen in het klaslokaal. En dat terwijl kinderen gezonder zijn én beter leren door veel buiten te zijn. Daarom ontketent IVN Natuureducatie de groene revolutie, met haar Zeeuwse partners en met steun van de Provincie Zeeland en het rijksprogramma Jong Leren Eten. Het doel? In één schoolgeneratie alle Zeeuwse kinderen een groene speel- en leerplek geven. De subsidieregeling Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen is hier een onderdeel van.