De Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen
Kind & Natuur
vrijdag18sep2020

Zeeland krijgt acht nieuwe educatieve Voedselbosjes

Zeeland wordt dit najaar groener én beter behapbaar. Eind 2019 ging het eerste Zeeuwse Voedselbosje de grond in bij Kindcentrum Nobel te Hulst. Voor leerlingen van acht scholen verspreid over Zeeland komt hun voedselbosjesdroom dit jaar ook uit: in het najaar plant IVN Natuureducatie nieuwe voedselbosjes op acht schoolpleinen. Woensdag 23 september trapt gedeputeerde Jo-Annes de Bat het Voedselbosjesprogramma af in Hulst.

De voedselbosjes komen in Zeeland door een subsidiebijdrage van de Provincie Zeeland en rijksprogramma Jong Leren Eten. Op elk eiland komt minimaal één bosje te staan. De acht gelukkige Zeeuwse scholen zijn:

  1. Basisschool De Twijn, Terneuzen
  2. De Omnibus archipelschool, Vlissingen
  3. SWS De Stroming, Middelburg
  4. CBS De Bergpadschool, Grijpskerke
  5. IKC De Horizon, Rilland
  6. Montessorischool de Basis, Goes
  7. RKBS St. Willibrordus, Zierikzee
  8. OBS Die Heenetrecht , Oud-Vossemeer

Nadat gedeputeerde Jo-Annes de Bat op 23 september een oogstles ervaart op het plein van kindcentrum Nobel, gaan leerkrachten van de acht nieuwe scholen aan de slag. In Voedselbron Graauw, het ‘grote-mensen-voedselbos’ ervaren zij hoe een voedselbos eruit ziet, ruikt en smaakt. Ook worden zij voorbereid op de plantdagen, die vanaf eind oktober plaatsvinden.

Van citroenmelisse tot colakruid

Een Voedselbosje is een soort 3D moestuin, maar dan eentje die veel minder onderhoud vergt. Het bestaat uit 20 tot 25 soorten planten, struiken en bomen. Het bosje en bijbehorend lesprogramma leert kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, de biodiversiteit, het klimaat en jezelf. Alle soorten zijn vast, dat wil zeggen dat ze er het hele jaar staan of terugkomen na de winter. Van krentenboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot colakruid. De verschillende soorten bomen, struiken, bodembedekkers, klimplanten en kruiden in de voedselbosjes zijn deels of helemaal eetbaar.

Kinderen zorgen voor het bosje

Je kunt uit een boek leren hoe een appel groeit, maar veel leuker en leerzamer is het om zelf te ervaren. Leerlingen onderhouden het bosje zelf. Dat maakt de oogst straks nóg bijzonderder! Kindcentrum Nobel in Hulst heeft sinds het najaar van 2019 een Voedselbosje. Directrice Marjolein Faasse-Corijn vertelt: ‘In de tijd dat de eerste blaadjes zich lieten zien, brak corona uit. Zelfs zonder de reguliere activiteiten in het bosje, zie je toch iets ontstaan. Omdat de kinderen zélf hun bosje hebben geplant, merk je dat ze ervoor blijven zorgen en er andere kinderen in betrekken. Elke pauze wordt er even gecheckt of het wel goed gaat. En we hebben al heerlijk geoogst!’

Elk eiland een eigen Voedselbosje

Het Voedselbosje is onderdeel van IVN’s Groene Revolutie: een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven. Het Voedselbosje heeft een educatieve functie, maar daarnaast nog veel meer voordelen. Regenwater kan makkelijker de bodem in en door de vergroening is de temperatuur op warme dagen lager op het schoolplein. De beplanting op het schoolplein bestaat voor een belangrijk deel uit soorten die typisch zijn voor de natuur in Zeeland en is daarmee goed voor de biodiversiteit.

Beeldmerk Voedselbosje