De Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen
Kind & Natuur
donderdag14mrt2019

Provincie Zeeland investeert € 100.000 in groene schoolpleinen

Tijdens de Werkconferentie Zuidwestelijk Delta op 14 maart in Middelburg overhandigde Gedeputeerde Ben de Reu een cheque ter waarde van € 100.000 aan IVN Natuureducatie. Deze cheque komt ten goede aan de Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen. Daarmee geeft Provincie Zeeland een belangrijke impuls aan het vergroenen van Zeeuwse schoolpleinen.

Groene revolutie Zeeuwse SchoolpleinenGedeputeerde Ben de Reu, portefeuillehouder klimaatadaptatie, overhandigde de cheque van € 100.000 aan Vincent van der Veen, projectleider bij IVN en initiatiefnemer van de Groene Revolutie. Na het ontvangen van de cheque zal IVN dit voorjaar op www.groenerevolutiezeeland.nl een regeling lanceren om de eerste scholen verder op weg te helpen en de schoolpleinen daadwerkelijk te vergroenen. Basisscholen met concrete plannen kunnen straks een bijdrage krijgen van 50% van hun kosten, tot een maximum van € 10.000. Zo krijgt de Groene Revolutie een vliegende start.

Revolutiejaar

2019 is hét jaar van de groene schoolpleinen in Zeeland. Onlangs kregen 21 basisscholen via een ontwerpwedstrijd elk € 1500 om een voedselplek op hun schoolplein te realiseren. In januari won IVN met de Groene Revolutie de Delta Water Challenge. En daar bovenop kreeg de Groene Revolutie er afgelopen februari vier kinderdirecteuren bij, die zich hard gaan maken voor het vergroenen van de Zeeuwse pleinen.

Van stenen woestijn naar groene oase

De Groene Revolutie Zeeuwse Scholen startte eind 2018 vanuit IVN Natuureducatie, GGD Zeeland en de Hogeschool Zeeland, met steun van de Provincie Zeeland en het Rijksprogramma Jong Leren Eten. Samen werken zij aan het doel om in één schoolgeneratie (acht jaar) alle 200 basisschoolpleinen in Zeeland om te vormen van stenen woestijnen naar groene speel- en leerlandschappen die door de scholen gebruikt worden als buitenlokaal. Goed voor een gezonde ontwikkeling van kinderen, goed voor de biodiversiteit in de bebouwde omgeving en goed in het kader van klimaatadaptatie om wateroverlast, droogte en hittestress te verminderen.