De Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen
Kind & Natuur
dinsdag09jun2020

Nieuwe energie op vergroend schoolplein Kindcentrum Stelle-Zeemeeuw

Kindcentrum De Stelle-Zeemeeuw in Terneuzen was een van de 15 gelukkige scholen die vorig jaar als eerste de kans kregen hun schoolplein te vergroenen. Na hun aanvraag kregen ze groen licht om hun plannen uit te gaan werken en binnen een aantal maanden stonden de kindervoeten niet meer op een grijze stenenmassa, maar op een speels opgezet uitdagend plein!

Drie routes

Na het vormen van twee ontwerpen met ouders en leerkrachten, kreeg ontwerper Linda Lavoir uiteindelijk de kans Het Beweegplein te realiseren. Het vergroende en ontharde schoolplein in Terneuzen heeft drie verschillende routes. De eerste zijn twee groene belevingsroutes. Door deze routes kunnen de kinderen door de bosjes, houten palen, zwerfkeien en stapstenen hun weg vinden naar de andere kant van het plein. De tweede is de verharde route, deze loopt over het gehele plein. Deze twee routes, de verharde en de groene route, worden verbonden door twee verschillende tunnels. Een wilgentunnel en een rioleringsbuis.

Het hele proces van plan tot realisatie is best uitdagend tijdens een lopend schooljaar en er zijn altijd onverwachte elementen. Maar door leren, aanpassen en doorgaan ligt er nu een plein voor de toekomst. Het past uitstekend bij nóg een vignet Gezonde School wat de school sinds kort heeft ontvangen. Het vignet Gezonde School is een erkenning voor scholen die structureel werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen en medewerkers. Naast het themacertificaat ‘sport en bewegen’ hebben ze nu opnieuw ‘voeding’ behaald. Met het vernieuwde groene schoolplein kan Kindcentrum Stelle-Zeemeeuw direct op naar het themacertificaat ‘natuur & milieu’! 

Energie

Op de vraag of ze verschil merkt op het groene plein, antwoord directeur Karin Karmelk positief. ‘Er heerst echt een andere energie op het plein. Er worden meer en andere creatieve spelletjes gespeeld. En we krijgen ook spontane complimenten van mensen uit de buurt. Het valt dus op dat ons eerst zo grijze plein nu zo uitnodigend is opgeknapt. Niet alleen een verbetering van ons schoolplein, maar direct voor de hele buurt.’  

Het vergroende plein - DE Stelle - Zeemeeuw

Gebruik

Een groen schoolplein geeft meer kansen voor buitenonderwijs. Door Corona is het gebruik maken van het vergroende plein wat stil komen te liggen, maar in samenspraak met Natuur & Zo en de aanreikingen van IVN Natuureducatie gaan ze hier spoedig mee verder. Zo gaat de buitenruimte meer onderdeel worden van het lesprogramma. Ben je in de buurt? Loop langs! Het plein is goed te bekijken vanaf de straat.

Deel vergroende plein De Stelle - Zeemeeuw