De Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen
Kind & Natuur
dinsdag19mei2020

Gratis lespakket bij de film De Schooltuin

Schooltuinen staan voor aanstekelijk plezier, zelf doen, beleven en ontdekken. Dit najaar verschijnt DE SCHOOLTUIN. Een film gedraaid door de ogen van een groep kinderen die een jaar aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten en bloemen. IVN vindt het belangrijk dat kinderen zien waar hun eten vandaan komt, hoe alles groeit en bloeit en maakte bij deze film een lespakket.  Het lespakket De schooltuin: een jaar rond met je handen in de grond is ontwikkeld voor groep 4 tot en met 6 van het basisonderwijs. Het materiaal kan ook in de BSO gebruikt worden. 

In de film volgt de kijker de ‘cycle of life’ van de seizoenen. Verhalen over de grond, het zaaien, groeien, oogsten, bereiden en opeten. Het succes, het enthousiasme en het commentaar van de kinderen maar ook de teleurstelling als iets mislukt of een konijntje er vandoor gaat met hun worteltjes. Vanaf 8 oktober 2020 draait de film in de bioscopen en filmhuizen. Lees meer over de schooltuinfilm op de website van EMS.

Over het lesmateriaal
Sommige scholen hebben een eigen moestuin, sommige scholen willen gewoon aan de slag met voedseleducatie. Het lespakket bestaat uit zes lessen met tien bijbehorende clips, die het hele proces van zaaien tot oogsten omvatten. Maar ook ingaan op het belang van bodem en dieren in de moestuin. Je kunt de lessen los geven of in serie. Iedereen mag gratis gebruik maken van het materiaal. Het is dus niet alleen leuk voor scholen, maar voor iedereen die aan de slag gaat of wil gaan met moestuinieren.

Bij de schooltuinfilm zijn zes spannende lessen ontwikkeld. Bij deze lessen horen ook werkbladen, opdrachten en spellen. De lessen zijn ontwikkeld voor kinderen uit groep 4, 5 en 6 van het basisonderwijs. De lessen zijn in principe ook goed geschikt als activiteit op de BSO voor kinderen in de leeftijd tussen 7-10 jaar.

Kies of je maar één les, meerdere of alle zes de lessen wilt behandelen.  Wil je alle zes de lessen behandelen dan adviseren we deze volgorde:

  1. Zaden raden in de moestuin
  2. De moestuin: een groeiparadijs
  3. Wormen: de helden van de moestuin
  4. Spannende dieren in de moestuin
  5. Samenwerken als moestuinmaatjes
  6. Smullen uit de moestuin

De lessen kunnen gebruikt worden zonder de hele film te zien. Alle lessen maken gebruik van korte fragmenten uit de film die nu al beschikbaar zijn. Vraag het gratis lesmateriaal hier aan.