De Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen
Kind & Natuur
vrijdag25sep2020

Eerste Zeeuwse BinnenBos bij Kindcentrum de Meidoorn

Bij Omnis Kindcentrum de Meidoorn in Nisse leren de kinderen met, van en in de natuur. Naast een uitdagend en groen schoolplein brengen zij deze week ook de natuur naar binnen! Woensdag 23 september hebben alle leerlingen het eerste Zeeuwse IVN BinnenBos aangelegd. Heel wat handen gingen de aarde in en inmiddels is de school ook van binnen een groen oase.

Wat is een IVN BinnenBos?

Met een IVN BinnenBos zet je het leslokaal vol met kamerplanten. Alle 55 leerlingen van de Meidoorn kregen een eigen plant aan de plantenwand, er is een stek-station en een jungle-hoek met grote bomen. De leerlingen planten het ‘bos’ zelf aan, verzorgen de planten en leren ook stekjes op te kweken. Op deze manier kunnen ze stek voor stek de school groener maken. Leerlingen onderzoeken samen met de IVN BinnenBos-wachter en de leerkracht het effect van de planten op de luchtkwaliteit én hun eigen aandacht. Na afloop zijn alle leerlingen gediplomeerd BinnenBos-wachter.

 

Een beter leerklimaat met een IVN BinnenBos

Veel Nederlandse scholen hebben nog steeds te maken met een slecht binnenklimaat. Dit heeft een negatief effect op de aandacht en leerprestaties van leerlingen. Naast goed ventileren kan het vergroenen van de inrichting van het klaslokaal een positieve boost geven aan het binnenklimaat. Planten in de klas verbeteren de luchtkwaliteit, de leerprestaties en de waardering van leerlingen voor het leslokaal. Niet onbelangrijk, omdat kinderen gemiddeld 40% van hun tijd in een klaslokaal doorbrengen. Bovendien is aanleggen van een heus ‘BinnenBos’, een groen leslokaal, erg leuk én leerzaam voor de leerlingen. Daarom wordt op woensdag 23 september op Omnis Kindcentrum de Meidoorn in Nisse het eerste Binnenbos van Zeeland aangelegd.

aan het werk voor het BinnenBos

Vignet Gezonde School

Mede dankzij de aanleg van het BinnenBos mag de Meidoorn zich voortaan Gezonde School noemen. Zij voldoen nu aan alle, door deskundigen, opgestelde kwaliteitscriteria binnen het themacertificaat Milieu en Natuur van het vignet Gezonde School. De Meidoorn is trots op dit behaalde resultaat, want werken aan de gezondheid van leerlingen loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl.

Lees hier het leuke artikel in de PZC:

https://www.pzc.nl/bevelanden/de-meidoorn-is-de-eerste-zeeuwse-school-met-een-binnenbos~a5b6c9b0/?referrer=https://www.google.com/

BinnenBoswachters!Kijk hier naar de buitenruimte bij De Meidoorn