De Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen
Kind & Natuur
woensdag13feb2019

Eerste kinderdirecteuren Groene Zeeuwse Schoolpleinen tekenen jaarcontract

13 februari was een spannende dag voor de vier jeugdige sollicitanten voor de functie van Kinderdirecteur Groene Schoolpleinen. Op het provinciehuis van Zeeland kwamen zij bijeen om te horen wie van de vier het jaarcontract voor directeur zou krijgen. Het kwam dan ook als een verrassing dat er in 2019 niet één, maar vier kinder(regio)directeuren in Zeeland aan de slag mogen. De volgende vier zijn de gelukkigen: Obis Broekema uit Kerkwerve, Anne Dijkhuizen uit Kamperland, Tijn van ’t Westeinde uit ’s Heer-Abtskerke en Jedithja Steenbeek uit Oost-Souburg. Ze zijn heel 2019 ambassadeur van alle kinderen in Zeeland die een groen schoolplein en meer buitenles willen.

Kinderdirecteuren Zeeland

Van links naar rechts: Obis, support, Jedithja, Carla Schönknegt (gedeputeerde provincie Zeeland), Anne, Vincent van der Veen (IVN Natuureducatie), Tijn

Solliciteren met een vlog

Afgelopen maand voerden Vincent van der Veen van IVN Natuureducatie en gedeputeerde Carla Schönknecht sollicitatiegesprekken met kinderen uit groep 6 en 7. Solliciteren deden de kinderen niet per brief, maar met een vlog, waarin ze lieten zien waarom zij dé nieuwe directeur moesten worden. Alle vlogs zijn binnenkort te bekijken. Uit de twintig inzendingen zijn vier directeuren gekozen. Dat er nu niet één directeur is, maar een team van directeuren zien de ambassadeurs als een voordeel: ‘Echt super leuk want dan leer je omgaan met kinderen uit een andere omgeving’ (Anne) en ‘ja, want dan kan je ook leuk samenwerken’ (Jedithja).

Kinderdirecteur

De kinderdirecteuren moeten het hele jaar flink aan de bak! Het contract is voor één dag per maand en in die dag gaan ze langs bij verschillende scholen in Zeeland. Er worden dan gesprekken gevoerd met leerkrachten en politici om te kijken hoe groene schoolpleinen zo leuk mogelijk zijn voor kinderen. De kinderdirecteur houdt hier ook vlogs van bij zodat iedereen op de hoogte kan blijven. Als salaris mogen de directeuren elke maand een natuuruitje kiezen in de provincie Zeeland en ontvingen ze een vlogcamera om hun ervaringen vast te leggen. Ook het eigen schoolplein wordt niet vergeten. Naast het jaarcontract ontvingen alle directeuren nog vijftienhonderd euro voor het vergroenen van hun schoolplein.

Accepteer cookies

Groene (R)evolutie

Kinderen brengen ongeveer 40% van de tijd dat ze wakker zijn door op school, veelal binnen in het klaslokaal. En dat terwijl kinderen gezonder zijn én beter leren door veel buiten te zijn. Daarom ontketenen IVN Natuureducatie, GGD Zeeland en Hogeschool Zeeland de Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen, met steun van de Provincie Zeeland en het rijksprogramma Jong Leren Eten. Het doel? In één schoolgeneratie alle Zeeuwse kinderen een groene speel- en leerplek geven. De benoeming van de kinderdirecteur maakt hier deel van uit.