De Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen
Kind & Natuur
dinsdag06nov2018

Een groen schoolplein voor elke Zeeuwse school

Kinderen brengen ongeveer 40% van de tijd dat ze wakker zijn door op school. Veelal binnen, in het klaslokaal. En dat terwijl kinderen gezonder zijn én beter leren door veel buiten te zijn en buiten les te krijgen. Daarom ontketenen IVN Natuureducatie, GGD Zeeland en Hogeschool Zeeland de Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen, met steun van de Provincie Zeeland en het rijksprogramma Jong Leren Eten. Het doel? In één schoolgeneratie alle Zeeuwse kinderen een groene speel- en leerplek geven.

Groen doet goed

Buiten zijn en buiten leren in een natuurlijke omgeving stimuleert de ontwikkeling van zintuigen, creativiteit en de motorische, cognitieve en sociale vaardigheden van kinderen. Ook presteren kinderen beter door buiten te leren. De blootstelling aan natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht heeft een positief effect op het leer- en concentratievermogen; bewegen stimuleert de cognitieve ontwikkeling; en door buitenles hebben kinderen de mogelijkheid om meer ontdekkend te leren. Daarnaast bevorderen groene schoopleinen de biodiversiteit en dragen ze bij aan een klimaatbestendige leefomgeving. Elk kind zou dan ook een groene speel- en leerplek in zijn of haar omgeving moeten hebben. Schoolpleinen of groene plekken grenzend aan de school spelen daarbij een sleutelrol.

Ontdekken en samenwerken

Nicole van Rooy, leerkracht op De Meidoorn in Nisse, geeft regelmatig les op een groen schoolplein: “Ik merk dat kinderen veel geconcentreerder zijn als ze buiten werken. We gebruiken andere werkvormen: ontdekken, spelenderwijs leren en samenwerken staat centraal. Ik zou het groene schoolplein zeker aanbevelen aan andere scholen: je bent meer buiten en je ziet de kinderen genieten van de buitenlucht.”

Manifest Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen

Vanaf vandaag kun je hier het Manifest Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen tekenen. Vincent van der Veen, projectleider bij IVN: “Zeeland heeft ongeveer 200 schoolpleinen. Een flinke klus dus, als we daar 200 groene oases van willen maken. Het lukt alleen als we het samen doen. Juffen en meesters, schoolbesturen, politici, hoveniers, ouders… Iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen om de revolutie te ontketenen.”

Ontwerpwedstrijd Voedselplek

Om alvast een eerste stap te zetten kunnen basisscholen in Zeeland zich via de website aanmelden voor de ontwerpwedstrijd voor een voedselplek op het schoolplein. Zo kunnen kinderen op het plein ontdekken hoe ons voedsel groeit: een startpunt voor een gezonde leefstijl.