Winnaars 2019

1ste prijs: Beleef Groen Griendtsveen
In samenwerking met Reindonk Energie wil de organisatie Groene Dagbesteding de Wiek de omgeving van het voormalig sportcomplex in Griendtsveen omtoveren tot een duurzame groene dagbesteding met veel aandacht voor biodiversiteit. Het doel is om de omliggende omgeving groen in te richten tot een levende tuin.

2de prijs: De toekomst van het boerenbedrijf ligt in de jaren vijftig
Een typische Peelboerderij, die we kennen van vroeger. Een plek die laat zien hoe de veeteelt en landbouw dichter bij de consument kunnen komen en waar verantwoord produceren centraal staat. Een initiatief van het Limburgse Openluchtmuseum Eynderhoof. 

3de prijs: Herenboeren Land van Weert
Begin 2017 gestart met het oprichten van een boerderij waar buurtbewoners hun boodschappen kunnen halen. Het doel van dit initiatief is om meer grip te krijgen op wat men eet. Voedsel is namelijk een primaire levensbehoefte en belangrijk hierbij is dat dit eerlijk geproduceerd wordt, met respect voor boer, dier en natuur. 

De nummers 4:
Primaflow
Huishoudens belonen voor correct aangeboden huisafval? Dit is mogelijk door de ‘verborgen waarde’ van huisvuil te gebruiken. 95% van het huisvuil bevat namelijk waardevolle recyclebare stoffen! Dit is het initiatief van Primaflow van de organisatie Bona Ciklo in samenwerking met de organisatie Met Pieter. Samen introduceren zij laagdrempelige servicegerichte inzamelsystemen voor gemeenten.

Ecorooftopgarden
Ecorooftopgarden richt zich op het integreren van groen in de toekomstige stad. Slimme groene stadsdaken in moderne steden. De ontmoetingsplaats tussen de stad, de mens en de natuur. Een kans om de verbinding tussen mens en natuur te versterken en te herstellen.

Stichting Levensverloop
Een bijzondere ontmoetingsplek voor de buurt en een sociale werkplek. Maar vooral een plek waar mensen zichzelf mogen zijn en hun dromen verwezenlijken. Dit is wat Stichting Levensverloop samen met VSC-Coaching en Coöperatie Horizontaal wil bereiken. 

Oprichten van Stichting Limburgse Voedselbosbrigade
Het creëren van een mooier, gezonder en duurzamer Limburg door de inzet van voedselbossen; dat is het doel van de Voedselbosbrigade. Daarnaast richt de stichting zich ook op het ondersteunen van lokale initiatieven die aan de slag willen met een voedselbos. 

De aanmoedingsprijs, verkozen door het publiek, ging naar:
Duurzaamheidsinitiatief Landgoed Bleijenbeek met een erfgoedzadenproject voor het behoud van oergranen. Op akkers van Landgoed Bleijenbeek ontstaat een groene deken van oergranen die vervolgens gebruikt worden voor het brouwen van een lokaal biertje.