Lokale Coproductie Maastricht (LOCO) zorgt voor een meer duurzame en lokale voedselproductie. Uitgangspunt hierbij is Coproductie: deelnemers krijgen meer verbondenheid met en invloed op de voedselproductie, doordat ze er mede de verantwoording voor nemen.
Iedereen Maastricht LOCOtuinen
Het initiatief van GrausBouw BV, Basis School Windekind en Fides Parkstad Groenvoorziening is om zoveel mogelijk schoolpleinen op een natuurlijke duurzame en educatieve manier in te richten, opdat de kinderen meer buiten willen en kunnen spelen, dat ze zich bewust worden van het cyclisch verhaal van de natuur zodat hun eigen creativiteit wordt aangesproken.
Kinderen Heerlen Jaarplan
Dit initiatief van IVN Maasduinen en Stichting Veldense Volkscultuur, is een gratis toegankelijk en grensoverschrijdend avonturenpad voor kinderen in de bossen rondom het pannenkoekenhuis Jagersrust in Velden. Kinderen worden geprikkeld om ouderwets te ravotten in de natuur.
De initiatiefnemers geloven in co-creatie van ondernemers (=Paradijsvogel) op basis van gelijkwaardigheid, waardering voor de verschillen en steeds gericht op het ontwikkelen van duurzaamheid voor natuur en mens. Bij de Paradijsvogels kun jij als ondernemer gebruik maken van de groene ruimte bij de Paradijsvogels, liefst in co-creatie. Dus kom met je evenement, activiteit, cursisten, coaching- of trainings-traject naar deze mooie plek met meerwaarde voor jou activiteit.
Iedereen Heuvelland Paradijsvogels
De SmaakparelEXPRESS is een duurzaam vervoermiddel voor 32-40 personen om arrangementen en activiteiten rondom eten te ervaren. Dit wordt georganiseerd door samenwerking van 27 bedrijven uit de horeca en agrarische sector. Zo worden arrangementen voor ouderen, gehandicapten en zieken georganiseerd die de Smaakparel-bedrijven en de natuur in de top van Limburg met elkaar verbinden.
Minder-valide Langs de Maas SmaakparelEXPRESS
De Drie Poorten is een akkerbouw waarvan de producten en het duurzaam geproduceerde vlees lokaal worden afgezet. Langs de percelen en waterlopen wordt voor buurtbewoners en bezoekers van Buitenplaats Vaeshartelt een belevingsroute van 1,5 km aangelegd. Het voorheen ontoegankelijke en onaantrekkelijke gebied wordt op deze manier ontsloten en laat veel mensen kennis maken met biologische landbouw, natuur en landschap. Het gebied is herkenbaar door de rode poorten aan 'Weert' in Maastricht.
Iedereen Maastricht De Drie Poorten
De Verscholen Buitenplaats is een educatief en recreatief buitenprogramma voor jongeren van 4-12 jaar om, middels speelse opdrachten rondom een thema, vaardigheden en kennis op te doen in en met de natuur. Dit in de zin van een fysiek speelterrein (Buitenplaats Vaeshartelt) en spelopdrachten aan de hand van een boek ‘De Verscholen Buiten Plaats’ die zowel zelfstandig als onder begeleiding kunnen worden uitgevoerd eventueel met behulp van spelmateriaal en met ondersteuning van een interactieve website.
Kinderen Maastricht Buitenplaats Vaeshartelt
Op het landgoed van Villa de Proosdij wordt momenteel gewerkt aan de grootste Romeinse tuin van Europa. In de tuinen is een 'Groen Theater' voorzien. Het groene theater is de duurzame groene ontmoetingsplek voor educatieve en sociale activiteiten op het gebied van zowel het historische cultuur- en natuurlandschap van onze streek, als hedendaagse natuurbeleving. In het theater kunnen bezoekers kunnen plaatsnemen voor workshops over alle verschillende toepassingen van natuur en natuurproducten van het landgoed.
Iedereen Klimmen Villa de Proosdij
Door middel van het bijenhotel willen de initiatiefnemers een positieve bijdrage leveren aan de omgeving van Van der Valk Hotel Venlo en iets terugdoen voor de natuur. Mede door dit initiatief wordt gestreefd naar een afname van de bijensterfte in Limburg. Gasten die het hotel bezoeken leren iets over de bij in het algemeen en waar deze goed voor is. De opbrengst van de honing wordt gebruikt als versproduct binnen Van der Valk Hotel Venlo.
Iedereen Venlo Bijenhotel
The “Green Minds Garden School” is een leslokaal in de tuinen van de Historische Groentehof, de tuin en sterrenkeuken van restaurant ONE. De lessen zullen worden gegeven op het snijvlak van koken, tuinieren, gezondheid, duurzaamheid, waarbij groen en groenten leidend zijn. De school is laagdrempelig en beoogt iedereen te stimuleren om te doen wat Edwin Soumang en Jac Nijskens al meer dan een decennium doen: duurzaam, groen, gezond, puur en lekker kweken en koken met groenten in de hoofdrol.
Iedereen Roermond & Beesel Garden School