Smokkelen en Smullen

Opening Smokkelpad

Smokkelen en Smullen, IVN De Maasduinen, Groene Helden LimburgHet vrijwilligersinitiatief ‘Smokkelpad’ deed mee aan Groene Helden Limburg doordat de prijs oorspronkelijk bedoeld was voor bedrijven. Voor het initiatief een mooie aanleiding om het bedrijf (panenkoekenrestaurant Jagersrust) beter aan het vrijwilligersinitiatief (smokkelpad) te koppelen en te verbinden. Ton Wetjens van IVN De Maasduinen: dit hebben we gedaan door het groene thema in het restaurant door te trekken, wat betreft gerechten, bereiding, gezonde producten uit eigen streek en inrichting. Voor volwassenen en voor kinderen! Anderzijds was deelname aan de prijs een mooie aanleiding om extra investeringen te kunnen doen in het smokkelpad zodat de natuur beter beleefd kan worden en er meer educatie en informatie plaats kan vinden.

Investeren in informatie

De investeringen in het restaurant - de nieuwe gerechten en bereiding - heeft Jagersrust als bedrijf zelf gedaan. In samenwerking met de andere betrokken, lokale leveranciers van biologische producten. Het bedrag van de Groene Helden is besteed aan een betere informatieverstrekking over het smokkelpad rondom het pannenkoekenrestaurant. Onder andere door een mooi, groot en opvallend informatiebord te plaatsen over het smokkelpad. En daarnaast op alle mogelijke ingangen bordjes te plaatsen. Verder hebben we een groot bijenhotel geplaatst langs de route. Er is een nieuwe beekloop aangelegd met loopparcours waar de kinderen vanaf het voorjaar doorheen mogen banjeren. De nieuwe beekloop ligt middenin een gebied waar zeldzame boomkikkers leven. Hier willen we de nadruk op leggen en kinderen in contact brengen met waterdiertjes en dieren die nabij het water leven.

Hoe staat het nu met het project?

We hebben een enorm druk eerste seizoen gehad op het smokkelpad. Vele ouders met kinderen, groepen en scholen hebben het smokkelpad bezocht. Gezien de reacties op social media, in het restaurant en op het pad zijn de deelnemers en vooral de kinderen erg enthousiast.

We zijn druk met het onderhoud en verdere uitbreiding van het smokkelpad. Diverse Nederlandse en Duitse schoolklassen hebben het pad bezocht en wij willen graag specifiek voor deze doelgroep het project uitbreiden mits we de financiering rondkrijgen.

Meedoen om te vergroenen!

Wij adviseren bedrijven zeker om mee te doen met de Groene Helden Limburg Stimuleringsprijs. Het geeft enerzijds een financiële injectie om kansen waar te maken en anderzijds stimuleert het bedrijven en organisaties om te vergroenen.

Smokkelen en Smullen