Groene Helden Prijs
Natuur
woensdag29mrt2017

D'r Moostuin winnaar Groene Helden Limburg Stimuleringsprijs 2017

Groene Helden Limburg 2017Op dinsdagavond 28 maart hebben tien Limburgse MKB ondernemers uit handen van een jury met als voorzitter gedeputeerde Hubert Mackus, een Groene Helden Limburg Stimuleringsprijs ontvangen. In het Gouvernement in Maastricht pitchten de tien genomineerden kort hun initiatief dat zij hadden ingezonden om in aanmerking te komen voor een mooie geldprijs waarmee ze hun groene initiatief kunnen starten of doorontwikkelen. De eerste prijs t.w.v. € 15.000,- ging naar het initiatief
‘D'r Moostuin’ uit Berg en Terblijt van Ralph Bruls (D’r Moostuin) en Aschwin Gulikers (Daelheimergroeve).
De tweede prijs van € 10.000,- ging naar ‘Plök’ uit Sittard, een initiatief van Boekhandel Krings, Bagels en Beans en Ernesto’s. De derde prijs t.w.v. € 7.000,- kwam in handen van ‘Interactive Planter’ van Fontys GreenTechLab en Het Beleg van Venlo. De nummers vier tot en met tien mochten ieder € 4000,- mee naar huis nemen.

D'r Moostuin

D’r Moostuin wordt een belevingstuin midden in het dorp aan de Rijksweg. In de tuin staat gezond eten en educatie voorop. Een duurzame voedselvoorziening betekent voor D’r Moostuin dat eten van dichtbij huis komt, verantwoord en kleinschalig wordt geproduceerd volgens de permacultuur en dat de gemeenschap erbij betrokken is. Van het geld worden onder meer wandelpaden voor ouderen aangelegd, de tuin ligt namelijk recht tegenover het bejaardenhuis.

Tip: bekijk Wandeling door ontwerp belvingstuin d'r Moostuin

Over de prijs

Het is het tweede jaar dat de Groene Helden Limburg Stimuleringsprijs wordt uitgereikt. De prijs is een initiatief van IVN, in samenwerking met de Provincie Limburg, MKB Limburg, KvK, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Rabobank, Innovatiehuis MKB Keyport 2020, WijLimburg, CITAVERDE, Natuurrijk Limburg en VVV Zuid-Limburg. Bij de prijs draait het om groene en duurzame initiatieven van twee of meer MKB ondernemers die de samenwerking zoeken met bijvoorbeeld instanties voor natuurbeheer, onderwijs of de lokale bevolking. Op deze manier wordt niet alleen het bedrijf, maar ook zijn directe omgeving duurzamer en groener. De zoektocht naar groene initiatieven leverde 20 inzendingen op, waaruit een jury tien inzendingen koos die uiteindelijk hun initiatief mochten pitchen op de slotavond. De winnaars van 2017 ontvangen een geldprijs en treden toe tot het Groene Helden netwerk waarbij kennisuitwisseling centraal staat en krijgen ze een speldje en gevelbord voor hun bedrijf. Zo kunnen bedrijven aantonen dat maatschappelijk verantwoord ondernemen beloond wordt en dat zij dit belangrijk vinden.

Meer informatie over alle tien projecten die de finale haalden en een korte beschrijving van hun project zijn hier te vinden!