Bijenhotel Van der Valk Venlo

Bijenhotel Van der Valk Venlo

Opening bijenweide, september 2016

Het sudderde al even, het idee voor een bijenhotel bij Van der Valk Hotel Venlo. Maar toen ze via IVN hoorden van de Groene Helden Limburg Stimuleringsprijs, kwam alles in een stroomversnelling. Het plan voor het bijenhotel werd samen met hovenier Vaessen en Imkervereniging Horst e.o. ingediend. Na het juryberaad behoorde het project tot een van de tien genomineerden voor een mooie geldprijs. Uiteindelijk ontving het initiatief een prijs van € 4000,- die goed besteed wordt aan meer dan alleen een bijenhotel.

Groen Ondernemen

Directeur Han van der Eijk vertelt: “als hotel zijn wij altijd al bezig met duurzaam en groen ondernemen. Zo zijn wij Gastheer van het Landschap, hebben wij een gouden Green Key certificering en werken wij in ons restaurant zoveel mogelijk met streekproducten. Met de bijenweide kunnen we gasten ook direct bij ons hotel informeren over het belang van bijen voor onze natuur en hopelijk een klein steentje bijdragen aan het terugdringen van de bijensterfte". Het bedrag dat gewonnen werd met de Groene Helden Limburg Stimuleringsprijs was een welkome aanvulling op het budget voor de bijenweide. Deze kon hierdoor versneld worden aangelegd.

Personeel betrekken

Niet alleen de gasten leren meer over het belang van natuurbehoud. Ook het personeel wordt intensief betrokken bij de bijenweide. Zo krijgen o.a. de koks in de keuken een workshop van de imker, over hoe de bijen honing maken en op welke wijze deze uit het bijenhotel gehaald wordt. De honing van de bijen wordt namelijk ook in de gerechten gebruikt.

Van bijenhotel naar bijenweide

Oorspronkelijk plan was dus een bijenhotel, maar samen met hovenier Vaessen en de imker werd een schets gemaakt voor de bijenweide. De paden, twee bijenhotels en twee insectenhotels zijn aangelegd naast de parkeerplaats van het hotel. Omdat er veel fietsen verhuurd worden, ligt het terrein naast de fietsenstalling. “Zo komen mensen meteen langs de bijenwijde en kunnen ze een kijkje nemen”, aldus Han van der Eijk. Op een weide vol met bloemen is het helaas nog even wachten. “De zaden zijn met de vele regen van afgelopen voorjaar helaas niet ontkiemd, maar dit komt in het voorjaar helemaal goed!”

www.hotelvenlo.nl