Groene Loperpad

Groene Loperpaden vormen een netwerk van bijzondere wandelroutes door de stad. De groenste routes. Dwars door buurten, langs plekken waar de natuur op zijn mooist is of zou kunnen worden. De ‘groene loper’ wordt uitgerold voor en door de buurtbewoners: wandelaars en hardlopers, rustzoekers en spelende kinderen. Maar natuurlijk kunnen ook anderen het pad beleven en ervan genieten. Het is een plezierige en actieve manier om betrokkenheid bij stadsnatuur en openbare ruimte te vergroten en de stad samen met haar bewoners te vergroenen en te beheren.

Na het uitzetten van de route, kan deze direct gebruikt worden. Actieve bewoners langs de route zetten zich vervolgens in om de route nog groener en schoner te maken. Op korte en lange termijn. Georganiseerde bewoners signaleren verbeteringen, verhogen de natuurwaarde, pakken waar mogelijk het onderhoud op en verwijderen het zwerfafval.

Sociale cohesie en leefbaarheid krijgt door de paden een impuls. Buurtbewoners kunnen door de routes bovendien bijdragen aan de klimaatbestendigheid van de stad en het verbeteren van hun eigen leefomgeving. Goed voor mens, plant en dier.

Groene Loper prototypeInmiddels zijn we bezig met het realiseren van het eerste Groene Loperpad in Utrecht West. De eerste wandelaars kunnen hier voorjaar 2018 gebruik van maken.