Groen Dichterbij
Natuur in de Buurt
woensdag23okt2019

Groene activiteiten in Teylingen tijdens Heel Nederland Leest Wolkers

‘De ijskappen smelten, de winter staat in bloei. Zullen we eens kijken hoe het duurzamer kan?’

Met deze woorden start de Nederlandse bibliotheek haar jaarlijkse campagne Heel Nederland Leest. De bibliotheek Bollenstreek, vestigingen Teylingen, en Groen Dichterbij Teylingen organiseren in november diverse activiteiten om mens en natuur te verbinden.

Fotowedstrijd ‘Winterbloei in Teylingen’ 

17 oktober tot 25 november

De bundel Winterbloei bevat de mooiste natuurverhalen van Jan Wolkers. Met deze verhalen leert hij ons kijken naar de weelderige wereld van groei en bloei. Kies één van de quotes uit het boek van Jan Wolkers, trek je warme jas en schoenen aan en maak een foto van de natuur in Teylingen. Stuur uw foto naar m.van.puijenbroek@ivn.nl, vermeld erbij ‘Fotowedstrijd Winterbloei in Teylingen’. Insturen van foto’s kan t/m 24 november https://www.ivn.nl/fotowedstrijdwinterbloei

Literaire wandeling Huys te Warmont.

Zaterdag 2 november 11.00 – 12.30 uur (Ingang Huys te Warmont, Herenweg 139 Warmond )
De wandeling begint met een verhaal van Jan Wolkers uit de bundel Winterbloei. Romke Vliet IVN Natuurgids neemt je mee tijdens deze excursie. Er is aandacht voor natuurbeleving in dit parkbos in de Randstad maar ook de natuur- en cultuurhistorische waarden komen aan bod. En Romke vertelt wat er deze maand te zien is: bomen, planten, paddenstoelen en vogels. 

Aanmelden kan via deze link of aan de balie van de bibliotheken in Teylingen. 

Workshop Wintertuinieren

Zaterdag 9 november 14.15 – 16.30 uur (bibliotheek Voorhout).

Anouk Winkler van Velt vertelt over wat je juist wel en niet moet doen in jouw tuin in deze tijd van het jaar. Aanmelden kan via deze link  of aan de balie van de bibliotheken in Teylingen.

Literaire wandeling Park Rusthoff

Zaterdag 16 november 11.00 – 12.30 uur (bibliotheek Sassenheim)

Deze wandeling begint in de bibliotheek Sassenheim met een kopje koffie/thee en een verhaal van Jan Wolkers uit de bundel Winterbloei. Daarna wandelen we onder begeleiding van Hennes Claassen IVN natuurgids naar het park. Het doel is om naar dingen te kijken waar je normaal aan voorbij zou lopen en het delen van de passie voor de natuur. Wolkers was het gelukkigst als hij één was met de elementen, zijn laatste kunstwerk was zijn tuin.

Aanmelden kan via deze link of aan de balie van de bibliotheken in Teylingen.

Workshop, seizoensgebonden en duurzaam eten.

Woensdag 20 november 19.30 – 21.30 uur (bibliotheek Voorhout)

Ingrid Verdegaal van de Elsgeesterhof en Marjolijn Balk van To-Maat gaan met je in gesprek over de 3 thema's lokaal, seizoensgebonden en duurzaam eten. Ze gaan je leren hoe etiketten te lezen en er is een quiz met 'petje op petje af' en wist je datjes.

Aanmelden kan via deze link of aan de balie van de bibliotheken in Teylingen.

Groen en Doen markt

Zaterdag 30 november Bibliotheek Sassenheim 10.00-15.00

De markt is de afsluiting van de activiteiten in november. De boodschap van de markt is dat Groen niet alleen leuk maar ook enorm belangrijk is. De relatie tussen mens en natuur staat centraal, er is aandacht voor klimaat adaptatie, biodiversiteit, natuur beschermen en beleven.

Tijdens de Groen & Doen markt is te zien wat er allemaal gebeurt in Teylingen op het gebied van duurzaamheid en dan met name de natuur. Wil je zelf aan de slag of doe je al veel met groen en duurzaamheid maar wil je nog meer weten? Laat je inspireren en kom naar de markt. Aanmelden is niet nodig. Klik hier voor meer informatie.