FAQ

Wat doe je bij het Groen Traineeship?
Wil jij bomen zagen, een overtuigende campagne bedenken om plasticgebruik te verminderen of als onderdeel van een festivalteam andere jongeren laten beleven hoe leuk, interessant en belangrijk natuur en milieu zijn?

Met het Groene Traineeship beleef jij het mooiste jaar van je leven én help je op een unieke manier Nederland naar een duurzamere toekomst.
 

Voor welke jongeren is het project geschikt (leeftijd, opleiding, specifieke doelgroep)?
Alle jongeren van 16-27 die iets met natuur, landschap en/of milieu willen doen. Daarvoor heb je geen opleiding of (werk)ervaring nodig. We streven naar een in alle opzichten gemêleerde groep.
 

Hoe ziet een dag/traject eruit?
Tijdens het groene traineeship werk je steeds in een groep van 10 trainees aan een project bij een van de groene organisaties. Je wordt begeleidt door iemand uit de organisatie terwijl je bijvoorbeeld een heidegebied opknapt, een klimaatmanifestatie organiseert, onderzoek doet naar de rivieren van Nederland of een groep kinderen mee naar buiten neemt. De projecten zijn heel gevarieerd, je bent lekker hands on bezig en eindigt altijd met een concreet resultaat. Zo draag je op een unieke manier bij aan een beter milieu en mooiere natuur.

Het traineeship hakt elk jaar in 3 blokken: 2 van elk maximaal 5 maanden en een zomerblok van maximaal 2 maanden. De blokken lopen van begin september - begin februari, van begin februari - eind juni en een zomerblok in juli en augustus. Je kunt als trainee met 1 of meerdere blokken meedoen. Gemiddeld ben je één dag per week met een blok bezig.

Op het online platform (www.groentraineeship.nl) kijk je welke projecten er komend blok zijn en kun je je inschrijven. Zo heb je ruimte om te kiezen voor iets wat je interessant vindt en wat past bij je agenda.

De officiële start van een nieuw blok is op een landelijke dag. Daar maak je kennis met je groepsgenoten, de organisatie en het project. Als het project is gestart krijg je de benodigde training/workshops om dat project tot een goed einde te kunnen brengen en kun je samen aan de slag. Er is professionele begeleiding maar we verwachten ook dat alle trainees zelf een actieve houding aannemen.

Na afloop van het project sluit je af op de landelijke dag en laat je aan de andere trainees zien hoe jij een verschil hebt gemaakt.

Een mentor kijkt met je mee om ervoor te zorgen dat je het beste uit je traineeship haalt. Daarnaast kun je op de landelijke dagen samen met andere jongeren je ongecensureerde mening geven en help je elkaar verder.


Tijdsinvestering en beloning
De tijdsinvestering is voor minimaal 1 blok (5 of 2 maanden)  ongeveer1 dag in de week op een plek te werken waar je ervaart dat je een verschil kunt maken in de wereld door zorg te dragen voor de Nederlandse natuur en iedereen hiermee in aanraking te brengen. De precieze verdeling van de werklast (hoe lang en hoeveel dagen in de week) verschilt per project.

Daarnaast krijg je:

  • een certificaat van deelname;
  • een vrijwilligersvergoeding;
  • een groener tintje op je CV;
  • leer je van alles wat je niet zo snel in de schoolbanken zou leren;
  • leer je andere jongeren kennen die natuur net zo leuk en belangrijk vinden als jij.