Groen om te doen
Gezondheid
woensdag23dec2020

Virtueel de natuur in tijdens de kerstdagen!

Maak jij ook graag een kerstwandeling tijdens Eerste en Tweede Kerstdag? Samen met vrienden of familie genieten van de natuur na een heerlijk kerstdiner; velen van ons komen graag buiten tijdens de kerst. Helaas zitten we momenteel in een harde lockdown om besmettingen van het Coronavirus terug te dringen. Maar niet getreurd, ook binnen kan je genieten van de natuur! Dus plof gezellig samen op de bank en geniet van onderstaande Nederlandse natuurfilms en –series. Fijne kerstvakantie!

Minder stress tijdens de kerstdagen

Kerst kan voor sommigen een stressvolle periode zijn; er moet vaak veel geregeld worden. Nu we het dit jaar alleen in kleine gezelschappen mogen vieren, zijn we wellicht nóg meer aan het regelen. Maar wist je dat het kijken van een natuurfilm kan zorgen voor minder stress? Volgens onderzoek van BBC Earth, in samenwerking met de Universiteit van Californië, is het kijken van natuurfilms en natuurdocumentaires goed voor onze gezondheid. Het onderzoek, met meer dan 7.500 deelnemers, wijst uit dat het kijken naar natuurfilms niet alleen negatieve emoties zoals angst, nervositeit, stress en vermoeidheid substantieel vermindert, het maakt ons daadwerkelijk gelukkiger. Zelfs kort naar natuurbeelden kijken zorgt er al voor dat we meer plezier en tevredenheid ervaren. Dus, waar wacht je nog op? Breng de natuur naar je beeldscherm met deze vier tv-tips, en ervaar de positieve effecten.

Tip 1: Wild op de Veluwe

Tijdens deze documentaireserie worden, gedurende de vier jaargetijden , de verhalen van drie hoofdrolspelers op de Veluwe gevolgd: de vos, het edelhert en het wilde zwijn. We zien de dieren jongen krijgen, die opgroeien naar volwassenheid. Kleinere rollen zijn voor de raaf, buizerd en ijsvogel. Bij de ijsvogel mogen we binnenkijken in het nest en met de buizerd vliegen we mee over de verschillende landschappen van de Veluwe. Spectaculaire beelden die je normaal niet ziet! Naast de serie, is er ook een film van gemaakt. Kun je 'm in een keer kijken! Groot pluspunt: de afleveringen en film zijn ingesproken door André van Duin. Erg fijn en leuk om naar te luisteren. 

Bekijk de serie

Wild op de Veluwe

Tip 2: De terugkeer van.. de ijsvogel, de torenvalk, de bever

De bevlogen natuurfilmer Cees van Kempen volgde ruim twee jaar lang drie dieren die steeds meer voorkomen in onze natuur: de ijsvogel, de torenvalk en de bever. In de drie documentaires staat telkens een van deze dieren centraal. Met heel veel geduld en de meest geavanceerde apparatuur heeft van Kempen op onnavolgbare wijze het leven van de dieren vastgelegd, door de verschillende Nederlandse seizoenen heen. De Terugkeer van… zijn drie adembenemende documentaires vol fascinerende verhalen en verbluffende beelden. Zo mooi is Nederland!

Bekijk de documentaires

De terugkeer van

Tip 3: De wilde stad 

De stad verdringt of vervangt niet de natuur, het is natuur. De forenzende patatmeeuw en de vinexvos zijn net zo wild en bijzonder als de zeehond en de panda. Kat Abuntutu is de gids in deze film en neemt je mee op verkenningstocht naar de diepe, vaak humoristische band tussen mens en dier in de stad Amsterdam. Te bekijken via Pathé Thuis voor €2,99.

Bekijk de film

de wilde stad

Tip 4: WAD, overleven op de grens van water en land

De eerste Nederlandse natuurfilm over (de schoonheid van) het waddengebied, die de dynamiek en grootsheid van dit unieke landschap toont. De hele voedselketen wordt in beeld gebracht, van heel kleine organismen, zoals kiezelwieren en schelpdieren, tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond. Deze film bewijst hoe waardevol dit UNESCO Werelderfgoed is, een ware ode aan de Waddenzee! Verbaas je over de oneindigheid van donkere sterrenhemels, duik onder water met grijze zeehonden en volg de barre tocht van de pasgeboren bergeendenkuikens door de duinen naar het voedselrijke wad.

WAD

Foto vos: Bart Vastenhouw