Groen om te doen
Vogels
dinsdag04jan2022

Merel- en Bessentelling

Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland kiezen ieder jaar een vogelsoort waar ze zich in het bijzonder op richten. 2022 is het Jaar van de Merel.

Meest talrijke broedvogel, maar…

Wie kent hem niet, met zijn zwarte pak en parmantige gele snavel: het merelmannetje dat vanaf de hoek van het dak zijn dromerige lied zingt. De merel is de meest algemene vogelsoort van ons land en een bekende tuinvogel. 

De merel is de talrijkste broedvogel van Nederland. In de afgelopen twee eeuwen ontwikkelde de soort zich van schuwe bosvogel naar bekende tuinvogel.

Tot de eeuwwisseling namen merels toe, maar vanaf 2016 verdween bijna een derde van de populatie. Waarschijnlijk deels als het gevolg van het Usutu-virus, maar de precieze oorzaken weten we niet. Deze plotselinge afname is reden om de merel beter te gaan onderzoeken; we weten opmerkelijk weinig over deze soort, terwijl hij dicht bij ons leeft. 

Wat eten de merels in je tuin?

Merels in de stad en in bossen op arme zandgronden laten al langer een achteruitgang zien. Waarom, is niet goed bekend. Vermindering van de hoeveelheid groen in de stad zou een rol kunnen spelen. Wellicht is er te weinig voedsel beschikbaar. Met de Merel- en Bessentelling proberen we daar meer over te weten te komen. Vanaf 1 januari kun je wekelijks de merels in je tuin tellen en de voedselbronnen waar ze gebruik van maken noteren.

Doe vanaf 1 januari 2022 mee aan de Merel- en Bessentelling

Noteer wekelijks hoeveel merels je maximaal in je tuin ziet en waar ze van eten. Je kunt gegevens invoeren van je tuin, balkon, plantsoen in de buurt, of elke andere plek waar je wekelijks de merels kunt tellen. Start vandaag nog met tellen! Geef je telling door in het Sovon Invoerportaal.

Geef je telling door 

Bron: Vogelbescherming Nederland, Sovon Nederland