Groen om te doen
Vogels
dinsdag19okt2021

Lijsters- en bessentelling 2021

Welke vogels komen er een hapje eten in je tuin? Van 15 oktober t/m 12 november 2021 is de Lijsters- en Bessentelling. Welke vruchtdragende bomen en struiken staan er in je tuin? En welke vogels maken daar dankbaar gebruik van?

Als leefgebied voor doortrekkende lijsters denk je niet direct aan je tuin. Toch staan daar veel besdragende stuiken en bomen. Behalve vogels die je het hele jaar in je tuin kunt zien, maken doortrekkers en overwinteraars dankbaar gebruik van deze voedselvoorraad. Zo komen koperwieken en kramsvogels in oktober massaal naar Nederland en is de kans groot dat je ze in je tuin bezig ziet een struik kaal te vreten.

Door in het najaar bij te houden welke lijsters gebruik maken van de bessen in je tuin, krijgen we een beter beeld van het voedsel dat beschikbaar is voor doortrekkende en overwinterende vogels.

Hoe werkt het?

  1. Kijk tussen 15 oktober en 12 november of je lijsters in je tuin hebt die bessen eten. Het gaat hierbij om de volgende soorten: beflijster, merel, zanglijster, grote lijster, kramsvogel en koperwiek.
  2. Geef je waarnemingen op Tuintelling.nl door via het evenement Lijsters- en Bessentelling op tuintelling.nl. Deze telling is een tijdstiptelling. Geef de datum en de tijdsduur van je telling aan en voer het maximaal aantal per vogelsoort in. Je kunt binnen de evenementperiode zo vaak tellen als je wilt. 
    Voer alleen vogels in die daadwerkelijk in je tuin zitten (dus geen overvliegende vogels). Onder 'gedrag' kun je aangeven of ze van bessen aan het eten zijn, of alleen maar in de tuin verblijven. Stel je hebt vier merels: twee die van de bessen aan het snoepen zijn en twee die wormen zoeken in het gazon. Dan voer je eerst 2 merels in met het gedrag ‘etend van bessen’. En je voert 2 merels in met de eigenschap ’aanwezig (dus niet bessen etend)’. Bij elke invoer kun je in het opmerkingenveld vermelden waar de vogels precies van eten. Bijvoorbeeld 'hulst', of  'regenworm'.
    In de standaardlijst staan alleen de verschillende soorten lijsters. Heb je andere soorten vogels die van je bessen eten? Vink dan het vakje 'Zoek in meer soorten' aan, om ook andere vogelsoorten in te kunnen voeren.
  3. Kijk van welke vruchtdragende boom of struik de vogels de bessen eten. Je kunt hiervoor bij het invoeren van je telling een keuze maken uit een vaste lijst met planten. Wil je andere soorten invoeren, vink dan het vakje 'Zoek in meer soorten' aan. 

Naar Tuintelling.nl

De Lijsters- en Bessentelling is een initiatief van Sovon Vogelonderzoek Nederland.