Groen om te doen
Bloemen & Planten
dinsdag29nov2022

Eindejaars Plantenjacht

We weten maar weinig van planten die midden in de winter bloeien. Daarom brengen we ze in kaart tijdens de Eindejaars plantenjacht. Jaag je mee?

Midden in de winter zijn er verrassend veel bloeiende plantensoorten te vinden. Sommige kunnen het hele jaar door bloeien, andere weten hun najaarsbloei te rekken wanneer er geen serieuze nachtvorst is. En als het weer meezit dan komen de voorjaarsbloeiers al uit op zonnige en beschutte plekken.

Hoe werkt het?

Kies een moment van 25 december (Eerste Kerstdag) tot en met 3 januari. Noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in je tuin in bloei staan. (Tuinplanten tellen niet mee). De bloemen kunnen trouwens heel klein zijn, dus het is soms echt even zoeken.

Mocht het in deze periode tijdelijk heel koud zijn, waardoor er geen planten bloeien, kijk dan nog een keer als het minder koud is. Planten kunnen soms heel snel weer in bloei staan.

Geef alleen bloeiende planten door. Je hoeft geen aantallen te noteren.

Geef je telling door

Deel je vondsten ook op Twitter met #plantenjacht, en op de Facebook-pagina van FLORON of van jezelf. Zo maak je andere natuurliefhebbers enthousiast om ook mee te doen.

Resultaten

Welke planten zagen we het vaakst in bloei? Wat zijn de verschillen met vorige jaren? Welke trends zijn er te zien? De belangrijkste resultaten publiceren we na de telling op deze pagina. Heb je meegeteld? Dan ontvang je via e-mail een seintje als de resultaten klaar staan.

Herkenningshulp

De zoekkaart van FLORON helpt je om de 15 meest voorkomende winterbloeiers te herkennen.