Groen om te doen
Vleermuizen
dinsdag03mei2022

Doe-tip: Vleermuistuintelling op 6 en 7 mei!

In veel Nederlandse tuinen zijn regelmatig vliegende vleermuizen te zien. Dat kan je zelf ontdekken op 6 en 7 mei 2022 tijdens de Nationale Vleermuistuintelling. 

Tijdens dit weekend roept de Zoogdiervereniging iedereen op om waarnemingen van vleermuizen in de tuin door te geven. Hiermee wil de Zoogdiervereniging de aanwezigheid van vleermuizen in tuinen en de bebouwde omgeving onder de aandacht brengen en daarover zoveel mogelijk gegevens verzamelen. Waar zien deelnemers aan de tuintelling vleermuizen in hun tuin vliegen en welke soorten kunnen dat zijn? En waar zien deelnemers helemaal geen vleermuizen? Met genoeg tellingen kunnen we bijvoorbeeld een indicatie krijgen of er een verschil is in tuinen in stadskernen, buitenwijken en dorpen

Doe-tip: Get ready voor de Nationale Voorjaars Vleermuistuintelling!Vleermuizen worden actief in het donker en zijn voornamelijk te vinden in een groene omgeving met water in de buurt. Heb jij een groene tuin of een vijver? Dan is er een grote kans dat er 's avonds vleermuizen voorbij komen vliegen. Meedoen is heel simpel: ga vanaf zonsondergang in je tuin zitten en kijk tot het donker is of je boven je tuin vliegende vleermuizen ziet!

Wat moet je doen?

Om mee te doe hoef je eigenlijk maar één ding te doen: vanaf zonsondergang in de tuin gaan zitten en tot het donker is kijken of je in of boven je tuin vliegende vleermuizen ziet.

Volg de stappen hieronder en geef je bevindingen door. Zo kan de Zoogdiervereniging gegevens verzamelen over welke soorten waar te zien zijn en of er duidelijk onderscheid te zien is tussen de aanwezigheid in buitenwijken, stadskernen en dorpen.
Heel veel plezier!

Welke soorten kan je verwachten?

Van de achttien in Nederland voorkomende soorten vleermuizen is er een aantal regelmatig in onze woonomgeving te zien. Soorten als gewone dwergvleermuis en laatvlieger wonen graag in spouwmuren en onder dakpannen en jagen ook in parken en tuinen. De gewone grootoorvleermuis woont zowel op rustige (oude) zolders als in holle bomen en wie geluk heeft, kan hem in vooral oude tuinen, parken en bossen zien. Er zijn ook soorten, zoals de watervleermuis, die liever in boomholten wonen, maar toch regelmatig vlak boven het wateroppervlak van vijvers in dorpen en steden jagen. De rosse vleermuis is ook zo’n boombewoner, die soms hoog boven een park of tuin op jacht is naar kevers en nachtvlinders.

Stap 1: maak een nieuwe telling aan

Maak op de website van tuintelling.nl een nieuwe telling aan. Kies hier voor het evenement 'vleermuistelling'.

Stap 2: Zoek een goede plek in je tuin

Om vleermuizen te zien, kan je het best vanaf zonsondergang een uurtje in je tuin gaan zitten. Dat is tijdens het eerste weekend van mei vanaf ongeveer 21:15 uur. Om het silhouet van een vliegende vleermuis goed te kunnen zien, zoek je een plekje van waaruit je vrij zicht hebt op een stuk avondhemel. Bij voorkeur met ook wat zicht op een boom of struiken – want daar blijven vleermuizen graag dichtbij.

Doe-tip: Get ready voor de Nationale Voorjaars Vleermuistuintelling!Stap 3: Bepaal de vleermuissoort 

Voor het bepalen van de soort heeft de Zoogdiervereniging de zoekkaart voor de meest voorkomende vleermuizen in Nederland gemaakt. Daarmee kan je op basis van de grootte van de vleermuis en de manier van vliegen zelf ontdekken welk soort of soorten vleermuizen er in je tuin voorkomen. 

Ben je niet zeker van je de soort? Kies dan voor 'vleermuis onbekend'.

Stap 4: Voer je telling inDoe-tip: Get ready voor de Nationale Voorjaars Vleermuistuintelling!

Klik op het plusje naast de vleermuissoort om aan te geven hoeveel vleermuizen je van deze soort hebt gezien. Eventueel kun je nog opmerkingen plaatsen bij het invoeren. Klaar? Klik op "voer mijn telling in". 

Invoeren kan tot zondag 8 mei 12.00 uur.

LET OP! Met 'hoeveel' wordt bedoeld: het hoogst aantal vleermuizen dat je van die soort tegelijk hebt gezien in je tuin. Dus als je 25 keer een gewone dwergvleermuis hebt gezien, tel je 1 gewone dwergvleermuis. Als je zeker weet dat het niet dezelfde maar meerdere dieren waren, dan noteer je dat aantal aan. Als je bijvoorbeeld teglijkertijd 2 gewone dwergvleermuizen ziet, vul je 2 in. 

En dan ben je klaar! We hopen dat je aankomend weekend veel mooie vleermuizen gaat spotten! Heel veel zoek- en kijkplezier toegewenst.

Doe-tip: Get ready voor de Nationale Voorjaars Vleermuistuintelling!Smaakt dit naar meer en wil je meer dieren van de nacht spotten?

Bestel onze zoekkaart 'Dieren van de nacht' en ga op ontdekkingstocht!

Bestel voor €1,10


Wil je meer #groenomtedoen tips?

Bekijk alle tips

 

Blijf op de hoogte van onze nieuwe tips!

Bron: tuintelling.nl
Headerfoto: Rob Koelman