Groen om te doen
Duurzaamheid
donderdag04feb2021

Doe-tip: Trek je warmste trui aan op Warme Truiendag!

'Verwarm elkaar, niet de wereld'.

De schoonste energie is de energie die je niet gebruikt. Daarom gaan we jaarlijks in februari energieverspilling te lijf via de actie Warmetruiendag.  Meedoen is simpel: trek een extra warme trui aan, zet de verwarming lager en bespaar 6% energie en CO2 per graad! Hoe lager ons energieverbruik is, hoe minder zonneparken we hoeven aanleggen. 

Warmetruiendag in coronatijden

Vanwege de maatregelen tegen corona gaat veel energie verloren. Kantoren en scholen worden verwarmd ook al werken er maar weinig mensen. Waar wel volop wordt doorgewerkt of -geleerd, moeten de ramen veelal ook op ijskoude dagen open omdat gangbare ventilatiesystemen niet voldoen aan corona-eisen. De horeca heeft (begrijpelijk) afgelopen jaar volop geïnvesteerd in energieslurpende terrasverwarmers en de vrees is dat die na de pandemie in werking blijven. Het Nederlandse klimaatbeleid loopt door coronamaatregelen achterstanden op. Intussen zijn we binnen de EU bijna de slechtste wat betreft hernieuwbare energie. Ondanks een flinke toename komen we niet verder dan 8,7%. We willen toch zeker niet het zwarte schaap blijven! 

Sla munt uit je trui!

Als heel Nederland op één dag één graad lager stookt, besparen we 6,3 miljoen kilo CO2. Doen we dat een heel stookseizoen lang, dan besparen we bijna 30% van de CO2-reductie die Nederland in 2030 in de bebouwde omgeving wil realiseren. Samen hebben we dus veel impact! 

"Energiebesparing geeft gezinnen en instellingen de meeste zekerheid over hun uitgaven," zegt directeur Petra Lettink van Klimaatverbond Nederland. “Het vrolijke symbool van energiebesparing, de warme trui, zal steeds belangrijker worden!” De warme trui staat symbool voor wat iedereen zelf kan doen: woningisolatie + thermostaat omlaag + warme kleding + groene energie. 

De toekomst is nu

Met zijn allen kunnen we bereiken dat we in 2050 energieneutraal zijn, wat van groot belang is voor onze (klein)kinderen. Willen we klimaatverandering, zeespiegelstijging en teloorgang van biodiversiteit beperken, dan moeten we alles op alles zetten. Buitenverwarming past niet in het plaatje. Koelen met airco’s evenmin: dat kost nog meer energie dan verwarmen. Klimaatverbond Nederland pleit daarom voor een aanpak die warmte en koelte in samenhang benadert.

Tips, lesideeën, zelftest en meer

Op de warmetruiendag.nl kun je acties, tips en ideeën vinden en je aanmelden. Als je je aanmeldt, kun je berekenen wat je aan energie bespaart. Er staan ook een klimaatzelftest en inspirerende interviews. MilieuCentraal geeft allerlei klimaattips op de hun website. Daarnaast vind je op deze pagina van MilieuCentraal handige energiebespaartips voor binnenshuis.

Doe mee en trek alles uit de kast: elke trui telt!

Wij zijn benieuwd wat voor acties jij onderneemt om energie te besparen. Deel je acties op social media met de hashtag #ivn_natuurliefhebbers. En wie weet zie je jezelf met je mooie trui of tijdens je wandeling met de hond terug op onze socialmediakanalen.