Groen om te doen
Bloemen & Planten
donderdag19nov2020

Doe-tip: Planten terrarium

Een planten terrarium is een mini-ecosysteem in je huis, dat zichzelf onderhoudt. Het is een hippe aanwinst in je interieur die je gemakkelijk zelf maakt. Daarom is het ook erg geschikt om als cadeau te geven. Benieuwd hoe je deze eyecatcher maakt? Lees dan gauw verder.

Planten terraria heb je in allerlei soorten en maten, maar het begint allemaal met een glazen pot. Die moet groot en diep genoeg zijn voor grond en voor de plantjes die je erin zet. Daarnaast is het belangrijk dat je de pot afsluit met een kurken deksel. Kurk zorgt ervoor dat het mini-ecosysteem zichzelf gaat onderhouden. De planten leven op zuurstof, water en voedingsstoffen die al aanwezig zijn in de glazen pot of fles. Ze kunnen alles dus recyclen en zichzelf in leven houden. Ideaal dus als je geen groene vingers hebt. 

Benodigdheden

 • Glazen pot of fles met kurk 
 • Potgrond
 • Grind of hydrokorrels
 • Actieve koolstof 
 • Plantje(s) en/of mos
 • Decoratie naar keuze: steentjes, zand, houtsnippers
 • Plantenspuit
   

Hoe maak je het?

Voordat je begint is het belangrijk om de glazen pot goed schoon te maken.

Accepteer cookies
 1. Begin met een laagje grind. Dit zorgt voor een goede afwatering.
 2. Voeg een laagje actieve houtskool toe om schimmelvorming te voorkomen.
 3. Vervolgens een laag potgrond.
 4. Nu kun je voorzichtig de plant(jes) in de aarde zetten. Dit kan lastig zijn als je pot/fles een smalle opening heeft. Probeer de wortels niet te beschadigen. Ook kun je het mos op de aarde plaatsen en zachtjes aandrukken.
 5. Je kan je terrarium decoreren met allerlei (gekleurde) steentjes, zand en houtsnippers. 
 6. Besproei alles met een beetje water. 
 7. Laat het terrarium een week 'luchten'. Na een week kun je de fles of pot afsluiten en hoef je er niets meer aan te doen. Alleen als er extreem veel condens in de fles komt, kun je het ecosysteem eventjes openen.

 

Heeft deze doe-tip je groene vingers geprikkeld?Oesterzwammen growkit

Met de HaagseZwam Growkit kweek je heel gemakkelijk je eigen oesterzwammen. In de Growkit zitten een zakje broed (geënte sporen) op vogelzaad en een flyer met tips en trucs. Er dient alleen verse koffiedik te worden toegevoegd.

Bestel voor €15,95

 

 

Bron: Intratuin