Groen om te doen
Insecten
zaterdag18apr2020

Doe-tip: Nationale Bijentelling

Op zaterdag 18 en zondag 19 april 2020 vindt de derde Nationale Bijentelling plaats. Help je mee door een half uur mee te tellen in de tuin of op het balkon? Meedoen is eenvoudig, ook als je niet zoveel van bijen weet. De gegevens zijn van belang voor wetenschappers om meer te weten komen over de stand van de bijen. Zo kunnen zij nog beter werken aan het beschermen van deze nuttige maar bedreigde diersoort.

Nationale Bijentelling: doe jij mee?

Accepteer cookies

Bedreigd

In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, Wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis. “Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.”

Onderzoek

Vorig jaar deden ruim 5000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden zij - ondanks de kou dat weekend - bijna 54.000 bijen. “Het zou geweldig zijn voor het onderzoek als er ook dit jaar weer van veel mensen tellingen binnen komen”, aldus Biesmeijer. Hij geeft aan dat zo’n 5 jaar achter elkaar moet worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals weer uit te kunnen sluiten.

Nationale Bijentelling

Tel mee

Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Er is een telformulier, zoekkaart en bijengidsje waarmee iedereen de twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Voor diegenen die nóg meer tips en tricks willen, zijn er door het land diverse activiteiten met bijenexperts. Meld je aan en ontvang het gratis bijengidsje en het telformulier.

Ja, ik doe mee!

Handboek voor bijenfans
Wil jij bijenexpert worden?

In de IVN webwinkel vind je het ‘Handboek voor bijenfans’ laat de grote verscheidenheid aan solitaire en sociale bijensoorten zien. Je leert alles over hun vliegkunsten, gedrag en verleidingstechnieken.  

Bestel voor €24,95


Wil je meer #groenomtedoen tips?

Bekijk alle tips

 

Blijf op de hoogte van onze nieuwe tips!

Ga je de natuur in?

Wil je even lekker de natuur in voor wat beweging, frisse lucht en een helder hoofd, dan begrijpen wij dat natuurlijk maar al te goed! Geniet vooral van de natuur, maar blijf dichtbij huis en vermijd drukke plekken. Houd altijd de RIVM richtlijnen in acht:

  • Vermijd drukke plekken;
  • Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar;
  • Heb je griepverschijnselen, blijf dan thuis;
  • Was je handen zodra je thuiskomt;
  • Houd rekening met elkaar en de natuur.

Houd de site van RIVM in de gaten voor de laatste richtlijnen omtrent corona.

Foto's: Marten van Dijl