Groen om te doen
Insecten
donderdag24sep2020

Doe-tip: Maak een pissebeddendoolhof!

Het is alweer herfst en de zesde editie van de Bodemdierendagen gaat vandaag van start! Van 25 september tot en met 7 oktober wordt er gefocust op het belang van bodemdieren; de dieren zijn klein, maar doen grootse dingen voor de natuur. In deze tijd kun jij ontdekken welke kleine beestjes bij jou in de buurt de bodem gezond houden!

De Bodemdierendagen zijn een citizen science-project, waaraan iedereen in Nederland kan bijdragen. Door jouw bodemdierenwaarnemingen door te geven komen experts erachter met welke bodemdieren het in de dorpen en steden goed gaat en met welke minder. 

Dus: duik je tuin in, of je schoolplein, groene dak of balkon op! Je kunt het invulformulier downloaden en meenemen naar buiten. Je kunt ook direct online je waarneming doorgeven. Ken je niet alle dieren? Bodemdieren-experts stelden een speciale Bodemdierenzoekkaart samen.

De pissebed

Een goed voorbeeld van een belangrijk bodembeestje is de pissebed. Eerlijk: ze zijn niet de meest knappe diertjes...maar wel onmisbaar voor de bodem. Ze recyclen namelijk plantaardig materiaal en dragen zo bij aan de koolstofkringloop. 

In Nederland zijn er 37 soorten pissebedden. De meeste soorten behoren tot de landpissebedden en een paar horen er bij de zoetwaterpissebedden. In je achtertuin vind je vooral de ruwe pissebed en de rolpissebed. De eerste is herkenbaar door ruwe bobbeltjes op zijn rug; de rolpissebed rolt zich tot erwtgrootte op als hij in gevaar is. Vandaar de naam!

Bodemdiertjes verstoppen zich graag in donkere plekjes. De pissebed vind je bijvoorbeeld vaak onder stenen en bloempotten. Hier spendeert de pissebed het merendeel van zijn tijd in de bovenste laag van de bodem. Deze laag heet de strooisellaag. Hier eten ze dood materiaal zoals rottend hout en bladeren. Pissebedden zijn essentieel voor de recycling van verschillende nutriënten en helpen zo mee bij de koolstof- en stikstofkringloop. Als er te weinig dood materiaal in de strooisellaag te vinden is, eten pissebedden ook de wortels van levende planten.

Hele belangrijke diertjes zijn het dus! Zo kijk je ineens heel anders naar dit veertienpotige kriebelbeestje. 

Maak een pissebeddendoolhof!

Wil je meer leren over de pissebed? Lees dan snel verder en leer leuke feitjes over dit bodemdiertje. Ook leggen we je uit hoe je een pissebeddendoolhof maakt. Het is makkelijk en ontzettend leuk! Zal de pissebed snel de uitgang van het doolhof vinden?

Pissebeddendoolhof instructies

Wil je meer leren over bodemdieren en andere insecten? 

Bestel dan het 'Kriebelbeestjes pakket' en maak kennis met de diversiteit onder de torren, duizendpoten en nog veel meer andere insecten. Kriebelbeestjes pakket

Bestel voor €39,95

 

Bronnen:

Bodemdierendagen.nl
nemokennislink.nl