Groen om te doen
(Zoog)dieren
donderdag21mei2020

Doe-tip: Get ready voor de Nationale Voorjaars Vleermuistuintelling!

Op 23 en 24 mei vond de tweede Nationale Voorjaars Vleermuistuintelling plaats. De Zoogdiervereniging riep iedereen op die een tuin bezit, te tellen hoeveel vleermuizen er te zien zijn. Deze gegevens worden verzameld om de aanwezigheid van vleermuizen in tuinen en de bebouwde omgeving onder de aandacht brengen. Dit is nodig, want de aanwezigheid van deze dieren zijn goede graadmeters voor een duurzame en natuurinclusieve leefomgeving! Wil jij de Zoogdiervereniging helpen en deze bijzondere dieren in je eigen tuin spotten? Lees dan vooral verder!

492 tuineigenaren keken in het uur na zonsondergang naar vleermuizen. In totaal namen zij 2.668 keer waar hoe vleermuizen rond hun huis op insecten jaagden.

Tuinen zijn een belangrijke voedselbron voor vleermuizen. In 77% van de tuinen werden vleermuizen gezien, meestal alleen gewone dwergvleermuizen. In 12% van de tuinen werden naast deze dwergvleermuizen ook nog één tot drie andere soorten gezien, voornamelijk laatvliegers. In slechts 11% van de tuinen werden in de avondschemering geen vleermuizen gezien.

Meer resultaten

Doe-tip: Get ready voor de Nationale Voorjaars Vleermuistuintelling!Vleermuizen worden actief in het donker en zijn voornamelijk te vinden in een groene omgeving met water in de buurt. Heb jij een groene tuin of een vijver? Dan is er een grote kans dat er 's avonds vleermuizen voorbij komen vliegen. Meedoen is heel simpel: ga vanaf zonsondergang in je tuin zitten en kijk tot het donker is of je boven je tuin vliegende vleermuizen ziet!

De Najaars Vleermuistuintelling vindt plaats op 29 en 30 augustus 2020

Volg de stappen hieronder en geef je bevindingen door. Zo kan de Zoogdiervereniging gegevens verzamelen over welke soorten waar te zien zijn en of er duidelijk onderscheid te zien is tussen de aanwezigheid in buitenwijken, stadskernen en dorpen.
Heel veel plezier!

Stap 1: maak een nieuwe telling aan

Maak op de website van tuintelling.nl een nieuwe telling aan. Kies hier voor het evenement 'vleermuistelling'.

Stap 2: Zoek een goede plek in je tuin

Op 23 en 24 mei kun je het beste vanaf 21.30 een uurtje in je tuin gaan zitten. Vanaf dit tijdstip gaat ongeveer de zon onder. Ga op een plekje zitten waar je vrij zicht hebt op een stuk avondhemel. Op deze manier kun je goed het silhouet van een vliegende vleermuis zien. Als je zicht hebt op een boom of struiken is het helemaal mooi, want daar zijn vleermuizen graag in de buurt.

Doe-tip: Get ready voor de Nationale Voorjaars Vleermuistuintelling!Stap 3: Bepaal de vleermuissoort 

In totaal zijn er achttien soorten vleermuizen in Nederland te zien. Hiervan zijn er een aantal in onze woonomgeving te spotten. De gewone dwergvleermuis en laatvlieger jagen bijvoorbeeld ook in parken en tuinen en hangen graag rond in spouwmuren en onder dakpannen. Je kunt deze en andere vleermuissoorten bepalen door de zoekkaart voor de meest voorkomende vleermuizen in Nederland te gebruiken. Deze kaart is gemaakt door de Zoogdiervereniging en laat je zien hoe je ziet wat voor vleermuis het is, door te kijken naar de grootte van de vleermuis en de manier van vliegen.
Als je niet zeker bent wat voor soort vliermuis je hebt gezien, kies dan voor de optie 'vleermuis onbekend'.
 

Stap 4: Voer je telling inDoe-tip: Get ready voor de Nationale Voorjaars Vleermuistuintelling!

Klik op het plusje naast de vleermuissoort en geef het aantal vleermuizen door die je van deze soort hebt gespot. Als je nog opmerkingen hebt, kun je deze er nog bij schrijven. Als je klaar bent, klik je op 'voer mijn telling in'.

LET OP! Met 'hoeveel' wordt bedoeld: het hoogst aantal vleermuizen dat je van die soort tegelijk hebt gezien in je tuin. Dus als je 25 keer een gewone dwergvleermuis hebt gezien, tel je 1 gewone dwergvleermuis. Als je zeker weet dat het niet dezelfde maar meerdere dieren waren, dan noteer je dat aantal aan. Als je bijvoorbeeld teglijkertijd 2 gewone dwergvleermuizen ziet, vul je 2 in. 

En dan ben je klaar! We hopen dat je aankomend weekend veel mooie vleermuizen gaat spotten! Heel veel zoek- en kijkplezier toegewenst.

Doe-tip: Get ready voor de Nationale Voorjaars Vleermuistuintelling!Smaakt dit naar meer en wil je meer dieren van de nacht spotten?

Bestel onze zoekkaart 'Dieren van de nacht' en ga op ontdekkingstocht!

Bestel voor €1,10


Wil je meer #groenomtedoen tips?

Bekijk alle tips

 

Blijf op de hoogte van onze nieuwe tips!

Ga je de natuur in?

Wil je even lekker de natuur in voor wat beweging, frisse lucht en een helder hoofd, dan begrijpen wij dat natuurlijk maar al te goed! Geniet vooral van de natuur, maar blijf dichtbij huis en vermijd drukke plekken. Houd altijd de RIVM richtlijnen in acht:

  • Vermijd drukke plekken;
  • Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar;
  • Heb je griepverschijnselen, blijf dan thuis;
  • Was je handen zodra je thuiskomt;
  • Houd rekening met elkaar en de natuur.

Houd de site van RIVM in de gaten voor de laatste richtlijnen omtrent corona.

Bron:
tuintelling.nl