Groen om te doen
Gezondheid
zaterdag11apr2020

Doe-tip: Controleer jezelf op teken

Wist je dat teken niet uit bomen vallen? Ook als je een blokje om wandelt of alleen in de tuin zit, kun je een tekenbeet oplopen! Teken zitten graag in hoog gras en dode bladeren, het liefst bij bomen of struiken. Met deze tips bescherm jij jezelf tegen teken.

Waar komen teken voor?

Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze zitten vooral in hoog gras, op bosbessenstruiken, varens of tussen dode bladeren. Van daaruit stappen ze over op passerende dieren, maar ook op mensen. Jaarlijks lopen ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet op. Zodra de temperatuur boven de 5 tot 10 °C komt, kunnen ze actief worden. De meeste mensen worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober.

Zo voorkom je tekenbeten

 • Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek
 • Smeer de onbedekte huid in met DEET
 • Blijf op de paden
 • Draag tekenwerende sokken 

Hoe controleer ik mezelf op teken?

Ondanks de bovenbeschreven tips kan een teek toch met je meeliften. Controleer jezelf daarom altijd direct bij thuiskomst. Wacht niet tot je onder de douche staat, want dan heeft de teek meer tijd om zich vast te bijten. Controleer de warme plekken van je lichaam extra goed, zoals je liezen, bilspleet en oksels. Ook is het goed de randen van je ondergoed te onderzoeken en net onder je haargrens in je nek te kijken. Teken zijn erg klein, als je het niet kunt zien kun je een spiegel en een loep gebruiken.

Wil je meer informatie over teken?

 1. Kijk op de website van RIVM
 2. Zie de website van tekenradar

Hoe verwijder je een teek?

Een teek verwijder je met een puntpincet of een tekenkaart. Idealiter verwijder je de teek binnen 24 uur, dan is de kans op infectie het kleinst. Als je gebruik maakt van een pincet, probeer dan zo dicht mogelijk op de huid de teek vast te pakken en trek deze in een rustige opwaartse beweging eruit.

Tekenkaart op zakformaatIVN tekenkaart

Gebruik de IVN-tekenkaart. Hij past makkelijk in je portemonnee. Onmisbaar als je vaak naar buiten gaat! Pak het kopje vast met de tekenkaart. Trek de teek er zo voorzichtig mogelijk uit. 

Bestel voor €2.75

 


Wil je meer #groenomtedoen tips?

Bekijk alle tips

 

Blijf op de hoogte van onze nieuwe tips!

Ga je de natuur in?

Wil je even lekker de natuur in voor wat beweging, frisse lucht en een helder hoofd, dan begrijpen wij dat natuurlijk maar al te goed! Geniet vooral van de natuur, maar blijf dichtbij huis en vermijd drukke plekken. Houd altijd de RIVM richtlijnen in acht:

 • Vermijd drukke plekken;
 • Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar;
 • Heb je griepverschijnselen, blijf dan thuis;
 • Was je handen zodra je thuiskomt;
 • Houd rekening met elkaar en de natuur.

Houd de site van RIVM in de gaten voor de laatste richtlijnen omtrent corona.