Groen om te doen
(Moes)tuinen
donderdag06mei2021

Doe-tip: Aan de slag in de moestuin

Het moestuinseizoen is gestart! In je eigen moestuin ontdek je hoe spannend, fascinerend en dichtbij de natuur is. Niet voor niets hebben steeds meer mensen een moestuin in de tuin, op het balkon of doen ze mee aan een gezamenlijke moestuin in de buurt. Het is ontzettend leuk, maar niet altijd even makkelijk. Daarom delen wij graag het geheim van een succesvolle moestuin: biodiversiteit! 

Een biodiverse moestuin

In de natuur werkt alles met elkaar samen. Ook in de moestuin. Het ene gewas trekt bestuivers aan voor de ander of zorgt voor natuurlijke bestrijding van insecten die de oogst willen opeten. Het is bijvoorbeeld goed om bieslook naast wortel te zetten - bieslook beschermt met zijn geur namelijk tegen de wortelvlieg. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden!

Precies daarom was er in april een leuke actie bij Albert Heijn samen met IVN en Naturalis: de MoestuinMaatjes. Je kon 15 verschillende moestuinduo’s sparen die elkaar versterken in de moestuin. De actie duurde tot en met 25 april 2021.

Ook nu, na de actieperiode, kan je bij IVN terecht voor handige informatie en tips (bijvoorbeeld de Moestuinmail), zodat je met de MoestuinMaatjes niet alleen je eigen oogst verbetert, maar ook iets terugdoet voor de natuur. Je draagt op jouw balkon of in jouw tuin bij aan een betere biodiversiteit en meer natuur in jouw buurt!

MoestuinMaatjes campagneMaak een moestuinplan

Een goed begin is het halve werk. Wat vind je lekker om te kweken en past dat ook in jouw tuin of op jouw balkon? Verdiep je in biodiversiteit: welke planten zet je juist wel en niet bij elkaar?

Het IVN Tuinplan en de Zaaikalender helpen je op weg. Download hier gratis de moestuinmaterialen van IVN

Kweektips per soort

Na het maken van je moestuinplan is het tijd om aan de slag te gaan! Om je moestuin zo goed mogelijk te verzorgen hebben we onze tips voor allerlei soorten gewassen op een rijtje gezet, van zaaien tot oogsten. Ieder plantje kent wel eigen bijzonderheden!

Bekijk onze kweektips voor bladgewassen, bloemen, groenbemesters, kruiden, koolsoorten, peulvruchten, vruchtgewassen en wortelgewassen.

WortelsMeer moestuintips

Kan je wel wat extra moestuintips gebruiken? Meld je aan voor de IVN Moestuinmail en ontvang handige tips per moestuinfase. We delen in 6 edities (van april tot en met augustus) alle benodigde informatie, handige gratis downloads, inspiratie en moestuinaanbiedingen om tot een succesvolle oogst te komen.

Neem ook een kijkje in de webwinkel van IVN voor alle benodigdheden voor jouw moestuin. 

Volg de stap voor stap online cursus Moestuinieren

Deze korte online IVN-cursus helpt de beginnend moestuinder op weg. Plannen maken, zaaien, het verzorgen van je planten en het genieten van de oogst. Alles komt langs in hapklare en praktische stappen.

Naar de online cursus


MoestuinierenWil je meer #groenomtedoen tips?

Bekijk alle tips
 

Blijf op de hoogte van onze nieuwe tips!

Ga je de natuur in?

Wil je even lekker de natuur in voor wat beweging, frisse lucht en een helder hoofd, dan begrijpen wij dat natuurlijk maar al te goed! Geniet vooral van de natuur, maar blijf dichtbij huis en vermijd drukke plekken. Houd altijd de RIVM richtlijnen in acht:

  • Vermijd drukke plekken;
  • Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar;
  • Heb je griepverschijnselen, blijf dan thuis;
  • Was je handen zodra je thuiskomt;
  • Houd rekening met elkaar en de natuur.

Houd de site van RIVM in de gaten voor de laatste richtlijnen omtrent corona.