Alle kinderen de natuur in!

Schiedam

In Schiedam Kethel is in 2014 in het kader van Groen doet goed het project ‘Beleef Kethelpoort’ van start gegaan. Door de uitvoering van dit project wordt de toegangspoort tot het buitengebied Midden Delfland aangepakt.

Inmiddels is de verbindende zone tussen stad en platteland ingericht met natuurspeelvoorzieningen waar kinderen tussen de 4 en 12 jaar spelenderwijs kennis kunnen maken met de natuurlijke omgeving. Beleef Kethelpoort bestaat uit een natuurspeeltuin, een speelpolder en een verbindend beleefpad tussen beide voorzieningen.

Het begin van de toegangspoort is heeft een speelpolder gerealiseerd. In deze speelpolder worden kinderen uitgedaagd om met eenvoudige materialen zelf tot spel te komen, dit om het buitenspelen, de ontwikkeling en het besef van de natuurlijke omgeving te stimuleren. De feestelijke opening van de speelpolder heeft plaatsgevonden op 13 september 2016.

In de Groene Driehoek tussen het NME centrum, de Boshoek en de Groene Raet is voor de kleinere kinderen een natuurspeeltuin aangelegd. De verbinding tussen de natuurspeeltuin en de speelpolder wordt gevormd door het natuurbeleefpad Kethelpoort. Een interactief en educatief beleefpad dat 31 mei 2016 feestelijk is geopend. Boris Bootsmannetje leidt kinderen langs het gehele beleefpad waar kinderen onderweg allerlei speelopdrachten kunnen uitvoeren.

Naast de ontwikkelde natuurspeelvoorzieningen motiveert Groen doet goed Schiedam de kinderen om naar buiten te gaan met een activiteitenpaspoort. Het paspoort bevat 50 activiteiten die kinderen gedaan moeten hebben voor hun 12de. Ieder kind op een Schiedamse basisschool ontvangt een activiteitenpaspoort.

Betrokken partners 

Provincie Zuid-Holland, Gemeente Schiedam, Groenservice Zuid-Holland, Agrarische natuurvereniging Vockestaert, Lentiz Maasland, KomKids en Mundo kinderopvang, Irado, Natuurcentrum de Boshoek, Bewonersverenigingen Schiedam-Noord, ISK College Vos, Stichting Technet Waterweg Noord en Scoutingvereniging Taizé Schiedam, Mol & Donkers, Vorm en Ruimte Schiedam.