Alle kinderen de natuur in!
Groen doet goed
Kind & Natuur
donderdag11apr2019

Wakker worden met Groen doet goed Houten

Heerlijk lenteweer hadden de kinderen en ouders op vrijdag 22 maart tijdens de lenteactiviteit ‘Wakker Worden’. Het was de eerste workshop in een reeks van vier bijeenkomsten die dit jaar door Groene Maatjes in samenwerking met Fluit & Kruid in Houten worden georganiseerd.

Deze workshops zijn bedoeld voor ouders met jonge kinderen. Niets is leuker dan met het hele gezin naar buiten gaan, lekker bewegen en tegelijkertijd iets leren over de natuur. Ze begonnen de workshop met een verhaal over een zevenslaper die maar niet wakker kon worden. Een zevenslaper is een grappig muisachtig knaagdiertje dat zeven maanden per jaar slaapt. Alle dieren uit het bos probeerden hem wakker te krijgen. Alle zintuigen werden geprikkeld. Er werd eten gebracht, harde geluiden gemaakt, gekriebeld, gestonken, geprikt. Maar niets hielp. Pas nadat alle dieren weg waren en het oorverdovend stil werd in het hol van de Zevenslaper... toen pas gingen zijn oogjes open.

Vossen en hommels

Na dit verhaal gingen was het tijd voor vossestaarttikkertje en het Annemarie Koekoekspel met de knuffeldieren uit het verhaal. Daarna werd er bij het insectenhotel het hommelspel gedaan. Hommels zijn een van eerste insecten die wakker worden. Ze hebben honger en gaan op zoek naar bloemen. Ze verzamelen stuifmeelkorrels uit de bloemen in kleine korfjes onderaan hun achterpoten. Ze gaan van bloem naar bloem tot ze hun achterpoten helemaal volgeladen hebben met pollen. Die brengen ze naar hun nest. De kinderen hebben hommels nagespeeld met aan hun benen zakjes waar ze zand in deden. Oef, best wel zwaar als ze helemaal vol zitten... en je moet helemaal terugvliegen naar je nest.

Bladvormen ontdekken

Na deze opwarmertjes was het tijd voor meer verdieping en persoonlijke natuurbeleving. Iedereen ging op zoek naar vijf verschillende bladvormen. De kinderen zagen ronde vormen, gekartelde, veervormige en samengestelde blaadjes. Ook vonden ze het liervormige blad van de paardebloem. Na deze zoektocht maakten ze ook nog van de blaadjes een parfum. Welke parfum vinden slakken het lekkerst? Kinderen roken, dachten na, deden er nog wat blaadjes bij en roken opnieuw. Iedereen had een ander parfum gemaakt. Een van de kinderen had een grasparfum gemaakt. Maar de parfum met de madeliefjes erin vond iedereen het lekkerst!

Als afsluiting maakten de kinderen met vingerverf een schilderij van hun allermooiste blaadje. Vooral de samengestelde blaadjes waren bij veel kinderen favoriet.