Alle kinderen de natuur in!
Groen doet goed
Kind & Natuur
dinsdag26mrt2019

Training uitdagende activiteiten in de natuur

‘Ik ga kinderen ervaringen meegeven die ze over 30 jaar nog weten’. Dat is de juiste houding van begeleiders van kinderactiviteiten volgens Martin Hup, directeur van het Woeste Westen in Amsterdam. Hij gaf vorige week in Utrecht de training ‘uitdagende activiteiten in de natuur’ aan verschillende begeleiders van Groen doet goed activiteiten. Aanwezig waren onder andere medewerkers van de Boswerf in Zeist, Sportief Zeist en Beweegteam Woerden. 


Onvergetelijke ervaringen tijdens vrij spel

Martin zet zich al jaren in om kinderen in de stad onvergetelijke ervaringen te laten beleven in en rondom zijn natuurspeeltuin Het Woeste Westen. Acht jaar geleden richtte hij deze plek op in Amsterdam, die inmiddels is uitgegroeid tot een drukbezochte natuurspeeltuin. Hier kunnen kinderen vrij spelen in de natuur en zijn er meerdere keren per week avonturenclubs en kinderfeestjes, waarbij kinderen bijvoorbeeld vuurtje stoken en pijl en boog maken. 
Martin stelt dat kinderen eigenlijk pas echt spelen als er geen volwassen begeleider aanwezig is en als er geen regels zijn. Dan ontstaan vaak de onvergetelijke ervaringen van kinderen. Echter, in de huidige maatschappij zijn veel mensen niet meer gewend om kinderen zelfstandig op pad te laten gaan. Tijdens het spelen wijzen volwassenen de kinderen vaak op de gevaren en risico’s. Martin spreekt van een risicomijdende maatschappij, terwijl het nemen van risico’s juist erg belangrijk is in de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast zijn negatieve ervaringen, zoals pijn en kou heel belangrijk en vormen vaak blijvende herinneringen. 

Vrijheid in begeleide activiteiten

Bij begeleide activiteiten is er altijd een volwassene aanwezig, het is dus de kunst om kinderen vrijheid te geven en activiteiten niet teveel voor te bereiden. Sta open voor de spontaniteit van de natuur en reacties van kinderen hierop. Eén van de deelnemers vertelt uit eigen ervaring: ‘ik ging een keer hutten bouwen met kinderen. Halverwege de activiteit begon het heel hard te regenen. De kinderen lieten het hutten bouwen voor wat het was en sprongen met veel plezier in de waterplassen.’ Een ander voorbeeld is beestjes vangen in de sloot. In plaats van precies uit te leggen hoe kinderen dit moeten doen is het beter om ze het zelf uit te laten vinden. Laat ze liever verwonderen over hoe een diertje eruit zien, dan ze met formulieren te laten uitzoeken wat voor soort het precies is. 

Omgeving in de stad

In de stad kan het soms een uitdaging zijn om activiteiten in de echte ‘natuur’ te organiseren. Echter, kinderen beleven dingen vaak heel anders dan volwassenen. Een paar bomen in een park kunnen voor kinderen al voelen als een echt bos. Het is goed om de plek van tevoren te bezoeken. Je kunt als begeleider best een beetje manipuleren door bijvoorbeeld vooraf wat losse takken neer te leggen. Belangrijk is dat wel dat het ‘echt’ lijkt. Martin: ‘Ik zag een keer een grote dode vis in de sloot drijven toen ik de plek van tevoren bezocht. Met het groepje kinderen ben ik net zolang langs de sloot heen en weer gelopen totdat zij de vis zelf ontdekten. Natuurlijk wilden ze de vis eruit halen om deze te onderzoeken, een onwijs spannende ervaring waar ze het nu nog over hebben!’ 

Na deze leerzame ochtend vol inspiratie over hoe kinderen een onvergetelijke tijd hebben in de natuur gaan we op naar een voorjaar vol avontuurlijke Groen doet goed activiteiten!