Alle kinderen de natuur in!
Groen doet goed
Kind & Natuur
donderdag04jan2018

Op Pampus kan je spelen, maar het is geen speeltuin

Zo schreef AD Groene Hart eind november over Natuureiland Pampus, een van de Groen doet goed-projecten in Alphen aan den Rijn. Begin december is aannemer Roy Schouten aan het werk gegaan om de grove aanleg te realiseren. Om op het eiland te komen werden pontons neergelegd, want een brug is er nog niet. Deze wordt begin februari door de gemeente Alphen aan den Rijn aangelegd.

Nog voor het broedseizoen moet de basisinrichting af zijn. Na een week heel hard werken is het pad aangelegd, de vijvers gegraven, de stapstenen geplaatst en het hoefijzer met verhoging gerealiseerd. Daarna moest het werk vanwege het slechte weer Natuureiland Pampusnoodgedwongen stoppen, maar gelukkig is het belangrijkste werk klaar. 

Gerda Bonninga, initatiefnemer en natuurgids bij IVN Alphen aan den Rijn vertelt: "Ondertussen hebben wij contact met de onderbouw van het naastgelegen Scala College, die in maart met ons de buurt rond de school en het eiland gaan schoonmaken. En in de wijk Nieuwe Sloot gaan de kinderen aan de slag om al het vuil in de woonwijk te verzamelen. Ook gaan de kinderen van de scholen in de omgeving tijdens NLdoet meehelpen met het insectenhotel op het eiland. En wordt op Boomplantdag flink gewerkt om de bomen en struiken op het eiland in de grond te krijgen."

Alles gebeurt in nauwe samenwerking met de buurt en de gemeente Alphen aan den Rijn, vertelt Gerda. "De bewoners in de wijk zijn eNatuureiland Pampusnthousiast. We hebben bijvoorbeeld veel last van hondenpoep. Kinderen ontwerpen nu zelf bordjes om dit tegen te gaan. De gemeente maakt hier prachtige bordjes van en plaatst ze, naast de nieuwe prullenbakken en dispensers voor de zakjes voor hondenpoep. Na één oproep om de dispensers te vullen meldden zich al vier vrijwilligers uit de wijk!

Dat de gemeente alle vertrouwen in het project heeft blijkt wel uit het feit dat wij zelf de regie hebben, de aannemer aansturen. Dit alles onder leiding van IVN'er Wim Dieho. Het ontwerp is gemaakt door Jose van der Bas, met praktische aanvullingen van Wim. En verder hebben wij het geluk dat er twee IVN Natuurgidsen in de wijk wonen, die enthousiast meewerken."