Alle kinderen de natuur in!
Groen doet goed
Natuur
dinsdag18jul2017

Nieuwe natuur in Zwijndrecht

Zwijndrecht stond in 2013 voor een essentiële vraag: hoe kunnen we het gebruik van het recreatiegebied Hooge Nesse/Veerplaat aantrekkelijk maken voor de hele regio? De ingrediënten voor het succesverhaal: bewonersparticipatie, bewegen, natuureducatie en duurzaamheid. Samen met Groen doet goed Projectleider Janine Schnaar nemen we een kijkje in dit bijzondere gebied. 

De Hooge Nesse/Veerplaat: een prachtig stukje natuur aan de Oude Maas. Levendig getijdewater, waarin schepen af en aan varen. Bijzonder is dat bewoners uit Zwijndrecht intensief en actief betrokken zijn bij de ontwikkeling van het gebied. Met Groen doet goed kreeg de gemeente de kans om het gebied extra aantrekkelijk te maken voor kinderen, en ook hen mee te laten denken. Het resultaat: een gebied waar voor jong tot oud veel te beleven is. 

Frisbeeparcours en beweegtuin 

We starten ons rondje bij een ietwat vreemd ogende korf. Wat moeten we daarmee? Schnaar lacht: “Dat is een hole van ons frisbeeparcours. Daarmee doorkruis je het gebied, geleid door je frisbee.” Een perfect spel dus om bewegen in Hooge Nesse/Veerplaat te stimuleren. In 2015 werd het parcours van 18 holes aangelegd. Ook aan de intensievere sporters is gedacht. Schnaar vertelt hierover: “Bewegen in de natuur is echt een speerpunt voor ons. We hebben een divers aanbod, om op ieders behoefte te kunnen inspelen. Naast het frisbeeparcours – waar we veel positieve reacties op krijgen van recreanten – hebben we een beweegtuin met fitnesstoestellen, een beachveld en een bootcampparcours.” Buurtbewoners, lokale sportverenigingen en scholen weten de vele mogelijkheden om te bewegen in het groen goed te vinden. Een buurtsportcoach ondersteunt hierin.

Ravotten in de speelnatuur 

“Het gebied moet vooral ook een plek zijn waar kinderen graag naartoe gaan, Een plek waar niets moet en alles mag. Daarom hebben we vorig jaar een prachtig speelbos gemaakt.” Volgens Schnaar kunnen kinderen hier naar hartenlust ravotten. “Nu, onder schooltijd, is het rustig, maar na school en in het weekend weten steeds meer kinderen met hun ouders de weg naar de Hooge Nesse te vinden . Er komt een heel divers publiek op af. Ook hebben we een geocacheroute in het gebied uitgezet, ontwikkeld door vrijwilligers van Stichting Natuur en Landschap Zwijndrechtse Waard. En IVN Schoolgidsen geven natuureducatielessen in het gebied. In deze lessen leren basisschoolleerlingen in en over de natuur.” 

Natuurbeheer 

Zo’n nieuw natuurgebied vergt veel onderhoud. Schnaar: “Gelukkig kunnen we dat samen doen. We hebben een flinke ploeg enthousiaste vrijwilligers van de stichting Natuur en Landschap Zwijndrechtse Waard die helpt met snoeien, maaien en wieden. Ontzettend waardevol, zij houden het gebied toegankelijk voor het publiek. Daarnaast zijn we een samenwerking met praktijkschool De Sprong gestart. Leerlingen van deze school werken één ochtend per week aan het beheer van de Speelpolder. Mooi om te zien hoe veel de leerlingen bijleren door zo’n praktijkervaring! Ten slotte hebben we een samenwerking met Leerwerkbedrijf Zwijndrecht Werkt, waarbij vier dagen per week mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring opdoen en opleidingen krijgen in het groenbeheer.”

Samen sterk 

Er zijn veel partijen aangehaakt, en dat merk je. In het gebied is voor ieder wat wils. Bewoners, scholen, natuurorganisaties, sportclubs, maar ook partijen als Bewegen in het Groen, Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) en de Dienst Gezondheid & Jeugd zijn partner. Schnaar: “Dat maakt Groen doet goed ook zo sterk. En het wordt alleen maar sterker, nu we ook intensiever samenwerken met andere Groen doet goed-gemeenten zoals Dordrecht en Hendrik-Ido-Ambacht.” 

Zelf het gebied bezoeken? Kijk op www.heerlijkbuiten.nl/HoogeNesseVeerplaat