Alle kinderen de natuur in!
Groen doet goed
Kind & Natuur
maandag28sep2020

Nieuw cultuureducatieproject van start in vier pilotwijken

Verwonder om de hoek laat kinderen hun passies ontdekken

Tegelijk met de start van het nieuwe schooljaar is in vier wijken in de regio Holland Rijnland het nieuwe cultuureducatieproject Verwonder om de hoek gestart. Verwonder om de hoek biedt verschillende activiteiten aan voor basisschoolkinderen tijdens en ná schooltijd. Hillegom, Leiden Zuidwest, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn zijn als eerste gestart. Daar ontdekken kinderen hun passies binnen de thema’s cultuur, natuur, wetenschap, technologie en duurzaamheid. Vanaf januari 2021 breidt Verwonder om de hoek de activiteiten uit voor alle kinderen in heel Holland Rijnland.

Wijkactiviteiten

Leerlingen ontdekken in hun wijk via drie stappen de werelden van cultuur, natuur, wetenschap, technologie en duurzaamheid. Eerst volgen zij verschillende activiteiten op school. Hierna kunnen ze hun voorkeur opgeven voor een serie vervolgactiviteiten na schooltijd en geven ze een eindpresentatie tijdens een gezamenlijke presentatie. Vervolgens kunnen zij ervoor kiezen om aan te sluiten bij een cursus, club of vereniging. Zo biedt Verwonder om de hoek alle kinderen de mogelijkheid om hun passies te ontdekken, ook kinderen die anders minder of niet in contact komen met deze thema’s. Zo hebben scholen in Leiden Zuidwest de afgelopen twee weken bezoek gehad van Verwonder om de hoek. Tijdens dit bezoek hebben alle kinderen twee verschillende korte activiteiten gevolgd zoals ‘Wereldritmes’, ‘Je Lichaam & Stoepplantjes’ of ‘iLab’.

GDG activiteit Leiden ZuidwestIn vier wijken in de regio Holland Rijnland brengt Verwonder om de hoek scholen en aanbieders van educatieve activiteiten met elkaar in contact. Zo worden leermogelijkheden beter op elkaar aangesloten en wordt er gewerkt aan kwaliteit.

Website

Sinds september is www.verwonderomdehoek.nl live. Via de website kunnen ouders en leerkrachten alle educatieve activiteiten uit de regio terugvinden. In de huidige fase zijn dit de activiteiten uit de vier pilot wijken. Vanaf het nieuwe jaar wordt dit uitgebreid naar de gehele regio. Op deze manier kunnen culturele instellingen hun aanbod kwijt en hebben ouders, leerkrachten en BSO’s één plek waar zij het aanbod kunnen raadplegen. Zo brengen we al het educatieve aanbod samen.

Over Verwonder om de hoek

Verwonder om de hoek is een samenwerking tussen verschillende partners in de regio Holland Rijnland die zich inzetten voor natuur, cultuur, wetenschap, technologie en duurzaamheid. Het eerste jaar is een pilot, waarna bij succes het project breder wordt uitgerold. Onder aanvoering van Naturalis Biodiversity Center, BplusC, Cultuureducatiegroep en het Verwonderpaspoort wordt het project uitgevoerd en zijn veel partners uit de regio aangesloten. Ook Expeditie om de hoek (www.expeditieomdehoek.nl) en het Verwonderpaspoort (www.verwonderpaspoort.nl) vallen sinds kort onder het overkoepelende project Verwonder om de hoek.