Alle kinderen de natuur in!
Groen doet goed
Kind & Natuur
dinsdag28nov2017

Natuureiland Pampus uit de startblokken

Natuureiland Pampus gaat van start! Een mijlpaal voor Gerda Bonninga van IVN Alphen aan den Rijn, die al bijna twee jaar met veel passie en energie aan dit mooie project werkt. In december gaat de aannemer aan de slag, en rond maart zijn de wijkbewoners aan de beurt. Zij gaan zelf de bomen planten, wilgentenen vlechten en het insectenhotel vullen. Daarna is het vooral genieten van de prachtige natuur in dit gebied.

Wat is Natuureiland Pampus?

Natuureiland Pampus is een uniek project, geïnitieerd door de bewoners van de nieuwe wijk Nieuwe Sloot en gedragen door de Gemeente Alphen aan den Rijn. Bewoners van de wijken rondom Nieuwe Sloot werken actief mee aan de inrichting van het natuureiland. De kinderen uit de wijk en kinderen van basisschool Het Palet hebben in het voorjaar van 2017 andere natuurgebiedjes bezocht. Op basis van deze ervaringen hebben zij maquettes gemaakt met hun wensen voor de inrichting van het natuureiland. 

De gemeente blijft eigenaar van de grond, legt de brug aan en financiert de basisinrichting, zoals een blote voetenpad, een ontdek- en educatieve vijver en een kleine steiger waar de kinderen hun bootjes kunnen aanleggen als zij op het eiland willen genieten. Maar ook een verhard pad voor aan- en afvoer van materialen en voor hulpdiensten.

Natuureiland zorgt voor verbinding

Doordat bewoners meewerken aan de inrichting van het eiland zorgt dit eiland niet alleen voor binding in de wijk, maar ook voor binding met de gemeente Alphen aan den Rijn. Door een intensief voorbereidingstraject heeft de gemeente vertrouwen in het project Natuureiland Pampus, waarbij de aanleg, aansturing aannemer en het beheer volledig worden ondergebracht bij IVN Alphen aan den Rijn.

Door een mooie subsidie vanuit Groen doet Goed is het mogelijk om de bewoners van de wijk bij de aanleg te betrekken. Hiervoor werden er al diverse natuurworkshops voor groot en klein georganiseerd, zoals vislessen, vogelvoeders maken en slootjesonderzoek. En dit gaat natuurlijk door in het nieuwe jaar. 

pampus