Alle kinderen de natuur in!
Groen doet goed
Kind & Natuur
donderdag05apr2018

Naar buiten met de Groene Maatjes in Amersfoort

Trots staat hij met een gezicht vol zwarte vegen naast zijn zelfgemaakte vogelnestje. Hoe dit zo is gekomen? Door het Groene Maatjes-project in Amersfoort!

Groene Maatjes zijn vrijwilligers die twee kinderen uit aandachtswijken onder hun hoede nemen. Samen gaan ze elke twee weken wat leuks doen in de natuur. Zo maken de kinderen kennis met natuur en ontdekken ze hoe leuk het is om buiten te spelen en te sporten. Goed voor de gezondheid en de ontwikkeling van kinderen! Maandag 26 maart kwamen alle maatjes en kinderen bij elkaar voor een workshop in Natuurpark Het Waterwingebied. Natuurwijzer Ariana Schippers neemt ze mee op ontdekkingstocht.

Terwijl de kinderen en maatjes een voor een aankomen, krijgen ze de opdracht op zoek te gaan naar spullen om zich te camoufleren. ‘Ik ga in de modder liggen! Doei!’, roept een jongen. Ariana heeft zelfs houtskool meegenomen, en daar wordt gretig gebruik van gemaakt.

Kinderen camouflerenNu iedereen goed gecamoufleerd is, is het tijd om op safari te gaan. Alle kinderen worden in een expeditiejasje gehesen en vinden in hun zakken allerlei materialen die ze kunnen gebruiken op hun zoektocht naar sporen. Al snel worden er spinnensporen, mollensporen, hondensporen en zelfs komkommersporen gevonden!

Dan is het tijd om zelf wat te gaan maken. Elk trio gaat een vogelnestje bouwen. Overal wordt aan gedacht. ‘Niet op de grond, dan kan de poes erbij!’ Bovenop een knotwilg lijkt de ideale plek. Er zit zelfs een handig gaatje in de wilg als nooduitgang. Als Ariana vertelt hoe hondsdraf kan helpen tegen brandnetelpijn, krijgt een kind een geweldig idee: ‘We moeten die blaadjes ook in het nest leggen, voor als de vogel gebeten is door een brandnetel! Dan is het een soort vogelmedicijn!’

Vogelnestje bouwenNatuurwijzer Ariana heeft een opleiding gevolgd bij Natuurwijs en nu helpt ze groepen kinderen de natuur te ontdekken met hoofd, hart en handen. Ook vandaag weet ze de soms wat onrustige kinderen toch goed te boeien. ‘Het is ontzettend fijn dat de Maatjes erbij zijn. Zo heb je toch twee op één begeleiding. Het zijn erg gemotiveerde vrijwilligers, heel leuk.’ Waarom ze dit doet? ‘Ik vind het belangrijk om mensen mee te geven dat ze zelf ook natuur zijn, en dat alles in de natuur samenhangt met elkaar. Ook mooi om te zien hoe kinderen hun angsten kunnen overwinnen.’ Een meisje dat in het begin van de middag terugdeinsde bij het idee een regenworm vast te houden, zet een uur later met haar blote handen een naaktslakje op een veilige plek in de bosjes. Het was toch niet zo eng als ze dacht!

Natuurwijzer