Alle kinderen de natuur in!
Groen doet goed
Kind & Natuur
donderdag03mei2018

Moestuinieren met de BSO in Nieuwegein

Op een zonnige donderdagmiddag mogen de kinderen van BSO De Vrije Vogels weer gaan moestuinieren! Elke twee weken komen ze langs bij de Proevtuin in Nieuwegein om hun eigen groenten en fruit te verbouwen. Vandaag is de tweede dag van de reeks.

Moestuinbegeleider Cecile verwelkomt de kinderen bij een tafel vol bakjes met zaadjes. Snijbiet, radijs, wortel, sla, erwt, sugarsnap, goudsbloem, er moet veel gezaaid worden vandaag. ‘De oudere kinderen mogen aan de slag met de kleine zaadjes, de jongere kinderen met de grote zaadjes’, legt ze uit. In elk bakje zit een briefje met plantinstructies.

Onder toeziend oog van twee broedende ooievaars gaan de kinderen aan de slag. Er komt zelfs wat rekenen en meten bij kijken. ‘Mijn gootjes moeten 30 centimeter uit elkaar, en tussen de zaadjes moet 5 centimeter ruimte zitten’, vertelt een kind. Gelukkig heeft Cecile gezorgd voor hulpmiddelen: er zijn stokken met streepjes erop om mee te meten.

Meetstok moestuinAls alle zaadjes in de grond zitten en netjes zijn toegedekt, moeten ze natuurlijk water krijgen. Er staat een grote ton slootwater waar de kinderen gieters kunnen vullen. Ze sjouwen heen en weer met gieters vol water. Naast de zaadjes van vandaag moet ook de tuinkers van vorige week nodig water hebben. De kinderen hebben hun eigen voorletter gezaaid met tuinkers, en het is mooi opgekomen.

Tuinkers lettersInmiddels lopen de hoofden steeds roder aan. Tijd om even uit te rusten! Cecile heeft zelfgemaakte limonade meegenomen van klein hoefblad. ‘Ik weet niet goed wat ik ervan vind’, zegt een jongetje na een voorzichtig slokje. ‘Hmm, heel lekker!’ smakt een meisje. Uiteindelijk drinkt iedereen zijn beker leeg en gaan ze weer aan de slag.

Met nieuwe energie beginnen de kinderen aan de laatste taak van de middag. Vorige keer hadden ze een boon meegekregen. Op de buitenschoolse opvang heeft elk kind zijn eigen boon in een glazen potje geplant. Zo konden ze hem mooi zien kiemen. De bonen zijn inmiddels al flink gegroeid. Tijd om ze in de volle grond te zetten!

In een uur hebben de kinderen een heleboel gedaan. ‘Het is even  aanpoten om het klaar te krijgen, één uur is best kort’, zegt Cecile. ‘Maar het is echt heel leuk om dit met de kinderen te doen.’ Cecile kijkt al uit naar de oogsttijd. ‘Dat plezier van het oogsten, je verheugen op de oogst, dat wil ik graag delen met de kinderen.’

Tuinkers moestuin