Alle kinderen de natuur in!
Groen doet goed
Kind & Natuur
dinsdag24apr2018

Lenteles op Landgoed Amelisweerd

Het is duidelijk dat groep 5 van de Arcadeschool uit Utrecht Leidsche Rijn niet bang is voor een beetje natuur. Bij aankomst op Landgoed Amelisweerd gaan ze meteen op onderzoek uit in het bos. Ze krijgen vandaag weer de hele dag buiten les van Natuurwijs. ‘Vorige keer was het zo koud! Ik had echt bevroren tenen!’, roept één van de kinderen. Gelukkig is het vandaag een stralende lentedag. En in de zomer mogen ze weer! Zo ontdekken ze wat de natuur in de verschillende seizoenen te bieden heeft.

Uitleg van NatuurwijzerKlaartje geeft als Natuurwijzer buitenlessen aan basisschoolkinderen. Daarbij besteedt ze niet alleen aandacht aan kennis over de natuur; ook gevoel speelt een belangrijke rol. ‘Eigenlijk is dat belangrijker. Ik wil kinderen het gevoel geven dat ze verbonden zijn met de natuur. Een heerlijk gevoel is dat.’ Als ze de groep bij elkaar roept om te beginnen, blijkt dat de kinderen al lang begonnen waren. Ze hebben al van alles opgemerkt en dat willen ze graag delen. ‘Wij zagen twee lieveheersbeestjes onder een takje!’, vertelt een leerling trots.

Dan vraagt Klaartje de kinderen heel stil te zijn en goed te luisteren. ‘Wat hoor je? Focus eens op één vogelgeluidje en volg het eens helemaal? Wat valt je op?’ De kinderen zijn muisstil en luisteren ingespannen. ‘Het is heel anders dan in de winter’, merkt een meisje op. ‘Toen was het heel stil, nu hoor je allemaal vogels!’.

Beestjes zoeken in Amelisweerd

Na dit rustige begin is het tijd voor actie. Elk groepje kinderen krijgt een bak met vergrootglazen en loeppotjes en een zoekkaart. Ze gaan op zoek naar beestjes. Van pissebedden en duizendpoten tot wormen en insectenpoppen, er komt van alles tevoorschijn tussen de schors en de bladeren. Sommige kinderen verzamelen zo veel diertjes als ze kunnen, anderen krijgen er toch een beetje de kriebels van. ‘Het voelt net alsof er pissebedden in mijn haar zitten!’

De leerkracht van de Arcadeschool ziet dat dit soort buitenlessen iets teweeg brengen bij de leerlingen. ‘Ze zijn erg enthousiast en hadden er van tevoren al veel zin in. Bovendien bloeien kinderen die je normaal niet zo snel hoort vaak op bij dit soort activiteiten.’

Sommige kinderen zijn nog lang niet klaar met beestjes zoeken, maar het is tijd om te stoppen. In de kring delen ze de vondsten met elkaar. Een jongen beschrijft net de gaten die hij in een boom had gezien (‘het was een soort smiley met een ronde mond’), als we opeens de veroorzaker van die gaten horen. ‘Sst! Luister eens!’ Toktoktok… toktoktok…. een specht! Wat toevallig! Wie weet horen ze hem over een paar maanden weer, als ze hier in de zomer terugkomen met de klas.

Beestjes zoeken in Amelisweerd