Alle kinderen de natuur in!
Groen doet goed
Kind & Natuur
maandag11jan2021

Leidse scholen kregen 'Buitenles in de buurt'

In november en december 2020 kregen wel 500 kinderen van 9 basisscholen uit de Leidse wijken 'Zuidwest', 'Merenwijk', 'het Morskwartier' en 'de Stevenshof' buitenles in hun buurt. 'Naar buiten! regio Leiden' verzorgde lessen over onder andere wilde plantjes, insecten en recyclen voor kinderen van groep 1 t/m 8. Zo maakten ze kennis met de natuur in hun buurt.

Veel leerlingen waren erg enthousiast tijdens het ontdekken. Ze vonden wormen, slakken en andere beestjes zelfs zo lief, dat ze deze graag in het loeppotje naar huis hadden willen nemen. "Die duizendpoot is zo mooi, hij rent over mijn handen heen, mag ik die mee naar huis?", vroeg een van de leerlingen. Na even beter kijken zien de kinderen vaak veel meer: "Wat gek, nu zie ik opeens die grote bruine paddenstoel staan, die stond er zonet toch nog niet?". Ook de leerkrachten zijn enthousiast: "Waarom gaan we eigenlijk niet vaker naar buiten?", vroeg een leerkracht zich af.

Ook in 2021 zal Naar buiten! regio Leiden activiteiten aanbieden aan deze en hopelijk nog meer scholen. Met de lessen van gastdocenten en IVN-vrijwilligers wil Naar buiten! leerkrachten laten ervaren hoe leuk buitenlessen zijn en hen zo stimuleren om dit vaker zelf te gaan doen.