Alle kinderen de natuur in!
Groen doet goed
Kind & Natuur
dinsdag18jul2017

Leidse Hooidagen

Naar buiten, de polder in tijdens de Leidse Hooidagen. Een evenement zonder poespas, laagdrempelig, met voor ieder wat wils: ‘buitenspelen XL’. Op 26 en 27 augustus 2017 is alweer de vijfde editie. Kom je ook? Hier vind je meer informatie.

Het Zuid-Hollands Landschap organiseert samen met Naar buiten! regio Leiden de Leidse Hooidagen om zoveel mogelijk mensen naar de buiten te trekken. Natuur beleven, ontdekken en buitenspelen staan centraal. Varen in een doorzichtige kano, broodbakken, ponyrijden en een bijenhotel maken zijn slechts enkele voorbeelden van activiteiten. Marian Kathmann, van Naar buiten! regio Leiden en Arjan van den Heuvel, van het Zuid-Hollands Landschap vertellen enthousiast.

Wat maakt de Leidse Hooidagen zo bijzonder?

Kathmann: Tussen de activiteiten door is er veel ruimte voor bezoekers om te zitten en rustig een boterham eten. Niet alleen spectaculaire dingen, maar ook lekker ontspannen en niet zo gehaast. Dat relaxte straalt op de mensen uit, lekker in het gras of in het hooi zitten en genieten van alles om je heen. Daar kan ik van genieten.

Van den Heuvel: De natuur is fascinerend, uitdagend en inspirerend. Kinderen ervaren dat als geen ander. De activiteiten op de Leidse Hooidagen prikkelen je zintuigen en het is een prachtig voorbeeld van ‘buitenspelen XL’. Wat bijdraagt aan het succes is de lokale samenwerking met bijvoorbeeld de agrariërs in het gebied, met Naar buiten! en met de vele enthousiaste vrijwilligers die zich twee lange dagen belangeloos inzetten om er een geweldig evenement van te maken.

Wat is de meerwaarde van een samenwerking tussen Zuid-Hollands Landschap en Naar buiten!? 

Kathmann: Het Zuid-Hollands Landschap is niet alleen een beheerorganisatie. Ook zij hebben als doel dat mensen genieten van de natuurgebieden. Dat is waar de doelen van ons samenkomen en we elkaar kunnen versterken.

Van den Heuvel: Naar buiten! is een speciale partner bij de organisatie van de Leidse Hooidagen, omdat zij de bezoekers (de doelgroep) als geen ander kennen en weten te bereiken. Naar buiten! heeft dit jaar een groot deel van de activiteiten georganiseerd en bemand, en een deel van de promotie verzorgd. Omdat we werken vanuit onze eigen passie en expertise vullen we elkaar goed aan, juist ook omdat we elkaar binnen de Leidse Hooidagen de ruimte geven om datgeen te doen waar een ieder goed in is.

In hoeverre bereiken jullie de gewenste doelgroep?

Kathmann: We bereiken al veel kinderen, maar het blijft een uitdaging om de doelgroep te betrekken. In het nieuwe projectplan gaan wij met intermediairs werken, mensen die in de haarvaten van de wijk zitten. Een medewerker van Thuis Op Straat bijvoorbeeld.

Wat is je het meest bijgebleven?

Kathmann: Ik sta altijd bij de in- en uitgang en hoor vaak de opmerking van mensen die terugkomen dat ze iedereen zo aardig vinden. Vrijwilligers dragen het enthousiaste vonkje van de Hooidagen en Naar buiten! over. De grote inzet van vrijwilligers is ook wel iets waar Naar buiten! in uitblinkt. Mensen die helpen bij de Naar buiten-dagen, komen ook helpen bij de Leidse Hooidagen. En zijn begeleider van de (IVN)-activiteiten gedurende het jaar.

Van den Heuvel: De verwondering van een kind zit hem in de meest onverwachte en kleinste dingen; een kind met slootje springen zijn eigen angst zien overwinnen is fantastisch, maar ook de bewonderende blik in de ogen van een klein jongetje dat vol trots naar zijn vader kijkt die een namaakkoe aan het melken is maakt enorme indruk. En de schaterlach van een vader die aan de andere kant van de polder te horen is nadat hij met zijn dochtertje is omgeslagen met het kanoën is onbetaalbaar.

Foto: Loes Rommens