Alle kinderen de natuur in!
Groen doet goed
Kind & Natuur
dinsdag03dec2019

De natuurwerkplaats in Amersfoort

“Ik heb nog nooit eerder vuur gemaakt!” Dat het een beetje koud en nat is houdt de kinderen van ‘de natuurwerkplaats’ absoluut niet tegen om juist vandaag lekker naar buiten te gaan, daarvoor is het veel te leuk! Susan Katsman doet met een vast groepje van ongeveer acht kinderen zes weken lang verschillende natuuractiviteiten, zoals braakballen pluizen en knutselen met zaden en vruchten. Daarna volgt er weer een serie voor een nieuwe groep kinderen. “De kinderen geven zichzelf op, dus ze zijn vaak heel enthousiast! Soms zijn het kinderen die al veel in de natuur komen met hun ouders, maar ik zie ook vaak kinderen die anders niet zoveel naar buiten gaan.” 

Dat ze stoere activiteiten doen bij ‘de natuurwerkplaats’ blijkt ook vandaag. Deze keer gaan ze een vuurtje stoken en kastanjes poffen! Daarvoor moet natuurlijk eerst hout gesprokkeld worden in het bos. Ook worden tamme kastanjes geraapt, die meteen even rauw worden geproefd. Ze smaken nu al goed, dat beloofd wat als ze gepoft zijn! Na een tijdje zoeken zijn er voldoende takken en kastanjes verzameld en kan het vuur maken beginnen. Dit doen de kinderen niet met een aansteker, maar als echter survivalaars met een vuurstick, lisdoddepluis en berkenschors. Het is een hele kunst om de vonken precies op het pluis te laten landen, maar als dit eenmaal lukt ontstaan er direct grote vlammen en kan het vuur opgebouwd worden met steeds grotere takken. Als het vuur goed brandt wordt de pan met kastanjes opgehangen. Na ongeveer tien minuten zijn de kastanjes gaar en is het tijd om te proeven! Het oordeel is duidelijk: “Heel lekker, ze smaken naar patat!”. 

Na dit heerlijke hapje is het alweer tijd om naar huis te gaan. Dit was de laatste activiteit in de serie voor deze groep kinderen. Allemaal vonden ze het vandaag leuk. Wie weet kunnen ze volgend jaar weer mee doen, als het aan hen ligt in ieder geval wel! 

Susan Katsman van Ontdek het buiten voert de activiteiten van ‘de natuurwerkplaats’ uit voor ABC Randenbroek. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door Groen doet goed Amersfoort. Groen doet goed heeft als doel om zoveel mogelijk kinderen en ouders kennis te laten maken met natuur en te bewegen in het groen in en om de stad. Meer informatie over ‘de natuurwerkplaats’? Neem contact op met Susan via susan@ontdekhetbuiten.nl