Alle kinderen de natuur in!
Groen doet goed
Kind & Natuur
maandag09apr2018

De mini-onderzoekers in Woerden

Tussen de buien door gingen de mini-onderzoekers op 4 april voor het laatst samen naar buiten. Het is de laatste middag in de serie van vier natuuractiviteiten speciaal voor peuters en kleuters.

Begeleider Marita Rutgers staat al klaar bij NME-centrum InBredius in Woerden. Ze heeft een fietspomp bij zich en een grote tas waar allemaal stokken uit steken. Wat zou daar nou mee gaan gebeuren? De kinderen komen samen met hun ouders aanlopen, paraplu in de aanslag. De weersverwachting is niet rooskleurig, maar deze dertien mini-onderzoekers zijn tóch gekomen. ‘De opkomst is flink gestegen sinds de eerste activiteit van de reeks’, vertelt Marita. ‘Kinderen die er vorige keer ook bij waren nemen nu bijvoorbeeld een vriendje of vriendinnetje mee.’

Uitleg Marita waterbeestjesMarita neemt de groep mee naar de sloot. De stokken die uit haar tas staken zijn visnetjes om slootdieren mee te vangen! Terwijl Marita uitlegt hoe je dat het beste kan doen, breekt de zon door. De kinderen vangen schrijvertjes, bloedzuigers, allerlei larven, en zelfs een mysteriewormpje waarvan Marita ook niet precies weet wat het is. Elk kind gaat er op zijn eigen manier in op: een jongetje vindt het vissen veel leuker dan de diertjes: hij leegt het net en rent zonder naar de vangst te kijken weer terug naar de sloot voor een tweede ronde. Een ander doet een perfecte imitatie van zijn favoriete vangst en kronkelt als een echte Tubifexworm over het gras.

Waterdiertjes zoeken woerdenMarita heeft nog een verrassing in petto om deze serie van de mini-onderzoekers goed af te sluiten. Ze gaan een waterraket afschieten! De eerste poging valt niet mee, er moet een vader aan te pas komen om genoeg kracht op de fietspomp te zetten. Zelfs dat mag niet baten. De raket maakt een rare salto en ploft weer op het gras. Dan ontdekt Marita wat er aan de hand is: de verbindingsslang is uitgelubberd. Met een schaartje uit de EHBO-tas is dat zo verholpen en deze keer schiet de raket zelfs hoger dan de bomen!

Waterraket woerden‘Leuk dat er een natuuractiviteit voor peuters en kleuters georganiseerd wordt,’ merkt een moeder op. ‘Meestal is zoiets voor oudere kinderen.’ Volgens Marita moet je met een paar zaken rekening houden tijdens natuuractiviteiten met jonge kinderen. ‘Ze kunnen niet ver lopen, dat gaat gewoon heel langzaam. En je moet natuurlijk extra opletten bij water.’ Ze vindt het belangrijk om een positieve draai te geven aan de activiteiten. ‘Ik houd niet van de grijze natuur-milieueducatie met de boodschap ‘jullie maken met  z’n allen de natuur kapot’. Ik wil gewoon laten zien hoe mooi en leuk de natuur is. Hopelijk zorgen de kinderen later dan ook goed voor de natuur.’