Alle kinderen de natuur in!
Groen doet goed
Kind & Natuur
dinsdag12mei2020

Bloemenweide voor bijen in Nieuwegein

Bij het schoolplein van de Prinses Margrietschool in Nieuwegein groeit binnenkort een groot veld met wilde bloemen. Woensdagmiddag 6 mei zijn de zaden de grond ingegaan. Het is een burgerinitiatief van stichting ‘Bloeiend Nieuwegein’ die met de actie ‘Maak plaats voor wilde bloemen’ meer aantrekkelijke plekken voor insecten, zoals bijen, in de stad wil krijgen.

De grond is eerst geschikt gemaakt en in de middag zijn de duizenden zaadjes in de grond gestopt. De bedoeling was dit tijdens een natuurles van groep 8 te organiseren, maar het coronavirus gooide roet in het eten. ,,We wilden er een groter evenement van maken, waarbij kinderen zelf gingen zaaien. Maar dat kan nu even niet”, zegt initiatiefnemer Josien van Harten van de stichting Bloeiend Nieuwegein. ,,Nu geven we de kinderen van de school een doe-kaart mee met uitleg en zaden. Zo kunnen ze thuis een hoge zonnebloem laten groeien.”

Weinig bloemen in Nieuwegein

Volgens Van Harten is de wilde bloemenweide echt nodig. Zo komen er twintig soorten bloemen met onder andere margrieten, rode klavers en gele morgensterren. ,,We hebben daar ontzettend weinig van in Nieuwegein. De insecten kunnen zich zo beter voortplanten en aan voedsel komen. Dit stimuleert de biodiversiteit en er ontstaat meer groen.”

bloemenweide Nieuwegein Groen doet goedFoto: Koen Laureij

In het najaar moet de weide al goed in bloei staan. ,,We hopen tegen die tijd ook weer met kinderen in groepjes naar de bloemenweide te kunnen gaan en er uitleg over te geven. Daarom zochten we met dit burgerinitiatief ook contact met het basisonderwijs. Gelukkig wilde de Prinses Margrietschool hiervoor tijd vrijmaken in de lessen. Er komt zeker een vervolg met een natuurles over hoe insecten de weide gebruiken..”

De stichting hoopt dat de bloemenweide een blijvertje is. Volgend voorjaar zouden de bloemen vanzelf moeten groeien. De gemeente Nieuwegein zorgt voor het onderhoud van het wildebloemenveld bij de school.

De bloemenweide is mede mogelijk gemaakt door Groen doet goed om kinderen de natuur te laten beleven. Meer weten over Groen doet goed Nieuwegein? Je leest het hier

Dit artikel werd gepubliceerd op AD Utrecht