Alle kinderen de natuur in!
Groen doet goed
Kind & Natuur
donderdag21mrt2019

Bijvriendelijke Boomfeestdag in Schiedam

De Schiedamse Boomfeestdag 2019 stond in het teken van de bij. Samen met vertegenwoordigers van Schiedamse organisaties plantten basisschoolleerlingen 9 fruitbomen in het Beatrixpark. Ter ondersteuning van deze actie schonk André Munier namens supermarktketen Lidl een cheque ter waarde van 5.000 euro aan wethouder Jeroen Ooijevaar.

In de Heemtuin heette Rob van der Drift van NME-centrum Harre Wegh de aanwezigen van harte welkom op de Boomfeestdag 2019. Ondanks de sombere weersvooruitzichten was het droog en waaide het niet al te hard. “Jullie zijn toch wel een beetje bikkels toch?” vroeg Rob aan de negentig leerlingen, die stonden te popelen om aan de slag te gaan.

“De Boomfeestdag bestaat sinds 1957”, memoreerde Jeroen Ooijevaar, wethouder van milieu en duurzaamheid. “Het is nu dus de 63e keer dat we deze dag vieren. Dat vind ik bijzonder. Al heel lang weten we dat bomen belangrijk zijn. Voor de natuur, voor bijen en voor andere dieren. Bomen hebben we heel hard nodig, evenals mensen die zich om bomen bekommeren.”

Bijvriendelijke bomen

De bijvriendelijke bomen zijn gefinancierd met een deel van het geld dat opgehaald is vanuit een statiegeldactie van Lidl voor de wilde bij (i.s.m Nederland Zoemt). Op boomfeestdag mocht wethouder Jeroen Ooijevaar een cheque van 5.000 euro in ontvangst nemen.

Aan de slag

Na de toespraken plantten de leerlingen met een geel hesje samen met wethouder Jeroen Ooijevaar de eerste boom, een pruimenboom. Stadsecoloog Hans de Kruijf telde af: “Vijf, vier, drie, twee, een!” Een leerling legde een koker in het plantgat. Deze ’tijdscapsule’ bevat een boodschap van de leerlingen aan de toekomst. Daarna kon het plantgat gedicht worden; een pittige klus met die kleiige grond. In de ‘fruitgaard’ werd ook hard gewerkt. Onder leiding van afgevaardigden van Schiedamse organisaties plantten leerlingen hier kersen-, peren- en appelbomen, in totaal 8 stuks.

Beweegcoach

Wie het desondanks toch nog koud had, kon zich lekker warm trainen met oefeningen van ‘Beweegcoach’ Alwin van Alphen. Verder voorzag het Boomfeestdagprogramma in een parcours door het Beatrixpark met verschillende opdrachten, zoals jaarringen tellen, ‘takkenmikado’ en ‘takpoepen’. De schijnbaar onvermoeibare basisschoolleerlingen werden daarbij begeleid door studenten van de opleiding ‘Outdoor Activities’ van Lentiz MBO Maasland.

Bekijk hieronder het videoverslag dat Jan Willem de Boer van JW TV maakte.

Accepteer cookies