Alle kinderen de natuur in!
Groen doet goed
Kind & Natuur
vrijdag16jul2021

Activiteitenoverzicht ’t Spettert Groen doet Goed Zuid-Holland

Agenda

Datum Activiteit Gemeente 
16 t/m 27 augustus

Op expeditie Mee naar zee

Leiden 
Leidschendam- Voorburg
Den-Haag
Delft

24 t/m 27 augustus

De Vliet Clean SUP & vakantie-activiteiten met Groen doet goed Leiden, Leidschendam-Voorburg, Den-Haag en Delft

Leiden 
Leidschendam- Voorburg
Den-Haag
Delft
4 september Afvalsuppen Dordrecht
15 & 22 september Het Spettert op de parkspelen  Rotterdam
19 september  Spetterend stranduitje Rotterdam


Op expeditie Mee naar zee

Tijdens de eerste twee weken van de zomervakantie (van 16 t/m 27 augustus 2021) maken ruim 250 kinderen uit Zuid Holland kennis met Nationaal Park Hollandse Duinen. Tijdens de expeditie Mee naar zee zullen kinderen uit Leiden, Leidschendam Voorburg, Den Haag en Delft, soms voor het eerst, kennismaken met de natuur aan de Nederlandse kust. Kinderen tussen de 8 en 12 jaar gaan tijdens de expeditie leren overleven in de natuur. Ze gaan bijvoorbeeld sporen zoeken met kompas, water zuiveren en speerwerpen. Dit jaar zal de expeditie plaatsvinden vanuit het Bewaarde Land, een prachtige rustige plek, zelfs tijdens de zomervakantie. Zowel de kinderen als de begeleiders van de welzijnsorganisaties SOL, SenW, Mooi Welzijn en de DVA zullen veel leren maar ook vooral heel veel plezier hebben tijdens de expeditie. www.meenaarzee.nl

Deze expeditie is ontwikkelt en uitgevoerd door stichting Naar buiten! Leiden en wordt gefinancierd vanuit Groen doet Goed en Fonds1818.

Kinderen uit een touringcar Groen doet goed

Kinderen worden uit de lage SES wijken opgehaald met een touringcar en stappen uit in een totaal andere, vaak onbekende, wereld!

Afvalsuppen met Groen doet goed Dordrecht

Op zaterdag 4 september staat voor Groen doet goed Dordrecht de activiteit Afvalsuppen op het programma. Dordrecht sluit niet aan bij de Vliet Clean SUP maar zal een activiteit in de binnenstad van Dordrecht organiseren. Dit naar voorbeeld van de vakantieactiviteiten die langs de route organiseren voor de suppende deelnemers.

Op het programma staat:

  • Workshop suppen + route met sup en schepnet door de binnenstad van Dordrecht. Onderweg is het de bedoeling dat er zoveel mogelijk zwerfafval uit het water gehaald wordt.
  • Waterproefjes
  • Activiteit PlasticLab (plastic shredden en er iets nieuws van maken)

Aanmelden is nog niet mogelijk. Groen doet goed Dordrecht is druk bezig met de organisatie achter de schermen. Wanneer het programma rond is, zal dit op www.doemeemettoppie.nl en op www.weizigt.nl komen te staan en via de Facebookpagina van Toppie Dordrecht en Duurzaamheidscentrum Weizigt onder de aandacht gebracht worden.

De Vliet Clean SUP

’t Spettert langs de Vliet met Groen doet goed Leiden, Leidschendam-Voorburg, Den-Haag en Delft.

Van 24 t/m 27 augustus suppen jeugdleden van verschillende waterscoutingverenigingen ieder een deel van de route op de Vliet van Leiden, via Voorburg en Den-Haag naar Delft: de Vliet Clean SUP. Gekoppeld aan elke etappe is er door de Groen doet goed-partners een vakantie-evenement voor kinderen in versteende wijken georganiseerd in samenwerking met lokale welzijnsorganisaties. Kinderen gaan bijvoorbeeld afvalsuppen in de wijk, waterproefjes doen en van gerecycled plastic nieuwe producten maken. Zo gaan ze aan de slag met het thema water en pakken ze de problematiek van plastic soep bij de bron aan.

De Vliet Clean SUP

In de laatste week van de zomervakantie gaan tientallen jeugdleden van 10-15 jaar van verschillende waterscoutingverenigingen al suppend zwerfafval opruimen uit de Vliet. De Vliet Clean SUP start op dinsdag 24 augustus in Leiden. De eerste etappe gaat van het centrum van Leiden naar recreatiegebied Vlietland. Plastic soep surfer Merijn Tinga zal als special guest meehelpen. De jongeren worden begeleid door ervaren instructeurs van SUPBinckies, begeleiders van waterscoutingverenigingen in bootjes en een opvallende gele boot in de vorm van een klomp. Dit is de mascotte van het WK Zeilen in Den Haag in 2022 en 2023. Op 25 augustus is de tweede etappe van Vlietland naar Voorburg. De derde etappe op 26 augustus gaat van Voorburg naar Den Haag. Op 27 augustus gaat de laatste etappe van Den Haag naar het Delft waar de finish. www.clean-sup.nl

De Route

Het spettert op de Parkspelen  in Rotterdam

Wie gaat er op 15 en 22 september mee avonturen beleven in het Zuiderpark? Op het programma staat kanoën, een kruidentocht, zelf pesto maken. Er is een gave doe-workshop onder de bomen. Kom op eigen houtje op 15 of 22 september of meld je aan als groep via een maatschappelijke organisatie. De activiteiten zijn het leukste voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Meld je aan via https://www.destaduit.nl/het-spettert-op-de-parkspelen/

Spetterend stranduitje

We gaan erin (tot de knieën). Wie houdt er van zee, zand en duinen? Kom dan mee op 19 september. De excursie is ter hoogte van de Zeetoren achter de Hoekse Watersportvereniging in Hoek van Holland. 

Pootje baden, ijsje halen. Wist je dat je aan het strand ook garnalen kunt vangen? En dat er wilde dieren leven in de duinen? Met z’n allen gaan jullie zeediertjes vissen. De oogst doen we in grote bakken om te bekijken. Er leeft van alles in de zee: heremietkreeften, stokstijve zeepaardjes, platvissen en heel veel garnalen. Joost de Kurver begeleid de groepen. De leukste struintocht: de duinen staan in bloei en ze leven!  Je komt er rare kikkers tegen en schitterende vogels, vind de sporen van vossen en zoek de konijnenburcht. Struinen doe je met een gids die je leert luisteren, zien en sluipen! 

De stad uit! Hoek van Holland