Alle kinderen de natuur in!
Groen doet goed
Kind & Natuur
dinsdag20mrt2018

52x naar buiten: boomklimmen!

Een aantal BSO's kreeg al een voorproefje van de 52x naar buiten kalender: zij mochten de testversie uitproberen! Met de 52x naar buiten-kalender kan je elke week iets nieuws in de natuur doen. Veel dingen kan je gewoon bij jou in de buurt doen: in je tuin, in de wijk of in het park. Maar je kunt natuurlijk ook naar het bos of een meer. Lees hieronder wat de kinderen van Partou Zijdemos 30 meemaakten toen ze gingen boomklimmen! Sandra Smit doet verslag.

Boomklimmen met de BSO

Met Partou Zijdemos 30 gingen de kinderen naar buiten, op zoek naar een goede klimboom. Rondom het kleine bos stonden veel braamstruiken. Daar liepen we langs en opeens vonden we wat tussen de stekelige takken: een oud waterpistool. We werkten ons beetje bij beetje tussen de stekels door. Oei! Dat was niet makkelijk. Ons haar en onze kleren bleven hangen. Steeds maakten we onszelf weer los en dan konden we weer een stukje naar voren. De afgestorven stengels tussen het gras, knapten onder onze voeten. Dat vonden we een leuk geluid. We moesten goed bukken om het waterpistool te kunnen pakken. Maar we bleven doorgaan en het lukte!

Daarna kozen we een boom, waar we in mochten klimmen. De eerste stap was al heel groot. We trokken ons met 2 armen op om op een nieuwe tak te komen. En als we met 2 voeten stevig stonden, speurden we opnieuw naar de plekken waar we houvast hadden, om nog hoger te komen. Wauw! Wat kon je ver kijken als je zo hoog zat! We riepen iedereen die in de buurt was, om trots te laten zien hoe hoog we zaten. Daarna moesten we weer naar beneden en dat was best moeilijk. Onze leidster wilde dat we het helemaal zelf deden, maar gelukkig gaf ze goede aanwijzingen. Eén voet of één hand moesten we maar los hebben. Het ging goed. Niemand is gevallen. We hadden wel wat schrammen, maar dat gaf niks. Het was heel leuk om te doen. 

We bedachten ook nog, om met een stok tegen een boom te slaan. Dat klonk hol. En als we op de tak sloegen, dan klonk er een ander geluid. We gingen alles uitproberen, overal even op slaan om te kijken welk geluid het was. We maakten zelf muziek in het bos.

Klik hier voor meer informatie over de 52x naar buiten-kalender!